Sök på hemsidan

Sinne ti–sö 11–17 | Elverket stängt t.o.m. 4.6

Oasis

Lauri Anttila, sarjasta Colors. Värien läpinäkyvyydestä, 1996. Suomen valokuvataiteen museo.

Stiftelsen Pro Artibus konstutställning breder ut sig på Gamla Stan i Ekenäs sommaren 2021

Stiftelsen Pro Artibus arrangerar en sommarutställning på offentliga platser i Gamla Stan i Ekenäs sommaren 2021. Utställningen förverkligas i samarbete med Föreningen Gamla Stan i Ekenäs rf. och är en del av stadens 475-års jubileum.

Utställningen Oasis anordnas den 5.6–5.9.2021. Medverkande konstnärer: Heini Aho, Jan-Erik Andersson & Shawn Decker, Lauri Anttila, Bread Omens, Harrie Liveart, Corinna Helenelund, Lukas Malte Hoffmann, Pia Sirén, Antti Tolvi och Carl Victor Wingren.

 

I utomhusutställningen Oasis väcker konsten frågor om vårt sätt att hantera och vistas i vår gröna omgivning. Det har aldrig tidigare funnits ett så stort behov för ett fungerande offentligt rum som nu. Vi träffar kolleger, släkt och vänner ute i parker eller på gården. Insidan svängs plötsligt utåt. Sommarutställningen tar vara på detta och sträcker sig ut i staden och ger en chans att för en liten stund definiera om stadens gröna rum. Utgångspunkten är trädgården i sig, vilket visar sig på ett mycket konkret sätt i de odlingar som vissa av utställningens 12 konstnärer gör, men också i andra verk på ett metaforiskt plan:

vad säger trädgården om oss, vad vill vi berätta via den och hur lever vi tillsammans med det gröna som omger oss?

Oasis är en serie konstverk och konstinterventioner som dyker upp på offentliga platser i Ekenäs från 5 juni. I Oasis problematiserar konstnärerna trädgården som ett förlängt rum och ett vardagsrum utomhus och hurudana processer den aktiverar i människan. Trädgården bär ansiktet av en ordlös dialog mellan växterna och vårdaren. Den är samtidigt ett uttryck för våra värderingar, intressen och estetiska orientering. Trädgården kan ses som ett eget paradis och som ett Getsemane. Vissa trädgårdar är vildvuxna, emedan andra stiliserade och strängt kontrollerade. En del trädgårdar liknar ouppfostrade barn, bortskämda övergödda och duschade med kemikalier. Andra är funktionella med grödor och träd som skördas vid hösten medan andra gårdar kanske har mer fokus på att fungera som en plats för umgänge. Vissa har höga staket, medan andra har horisonten som den enda gränsen. Själva odlingarna kan var sköra och förgängliga, men också uttrycka glädje, lust, längtan och förtvivlan, sorg och andakt. Med finns ofta en omsorg och en oändlig ömhet för det kämpande livet.

Oasis innehåller både befintliga och nyproducerade verk i parker i Gamla stan, längs strandpromenaden, bryggor och stränder. För att föra fram en bred helhet med olika typer av sensoriska intryck är de utvalda konstnärerna mycket olika i fråga om uttryck och generation. På torget kan man sätta sig med en kaffekopp i ett enormt fågelbo och ta till sig en ornamental ljudupplevelse. På stranden uppstår vid tillfälle en gigantisk palm. Intill strandbryggorna överraskas man av ljudvågor vid en källinstallation och av uppradade balansakter med rinnande vatten. Längs stranden kan man också grädda sitt eget bröd i en ugnsinstallation. I Gamla stans grönområden visas medeltida örtkryddsfilosofi, ett solur och en färgcirkel i form av blomster. Inne i gränderna kan man utforska spår till framtida arkeologi, samt uppleva hur den digitala världen möter den materiella. Inne i Elverket hittas mycelodlingar som lever vidare på fotografier.

 

Oasis innefattar även ett antal performance. Närmare program och mera detaljer om varje enskilt konstverk publiceras den 27.5 på vår hemsida och social media.

Pro Artibus utomhusutställning ordnas i samband med att Ekenäs fyller 475 år i samarbete med Föreningen Gamla stan i Ekenäs rf.

Utställningen är curaterad av Stiftelsen Pro Artibus curatorer Camilla Granbacka och Markus Åström.

 

Bild: Lauri Anttila, från serien Colors. Om färgernas transparens, 1996. Finlands fotografiska museum.

Aktuella utställningar