Hae sivustolta

Elverket ti klo 11–17, ke klo 11–20, to–su klo 11–17 | Sinne ti–su klo 12–17

Oasis

Pro Artibus -säätiö järjestää kesänäyttelyn julkisilla paikoilla Tammisaaren Vanhassa kaupungissa kesällä 2021. Näyttely toteutetaan yhteistyössä Tammisaaren Vanhankaupungin yhdistys ry:n kanssa. Näyttely on osa Tammisaaren 475-vuotisjuhlavuotta. Näyttely järjestetään 5.6.–5.9.2021.

–> Näyttely on auki ma-su klo 11-17
–> Ilmainen sisäänpääsy
–> Katso kartasta taideteosten sijainnit
–> Klikkaa taiteilijan nimeä lukeaksesi teoksesta lisää
–> Koko kierroksen kiertäminen kestää noin tunnin
–> Galleria Elverketissä (nro 1) sijaitsee näyttelyn infopiste sekä WC

–> Katso myös OASIS tapahtumat

Taiteilijat: 
1. Carl Victor Wingren
2. Antti Tolvi
3. Bread Omens
4. Heini Aho
5. Harrie Liveart
6. Pia Sirén
7.1 Lauri Anttila ja Corinna Helenelund
7.2 Lauri Anttila
7.3 Corinna Helenelund
8. Lukas Malte Hoffmann
9. Jan-Erik Andersson & Shawn Decker

 

Ulkoilmanäyttely Oasis herättää meidät pohtimaan sitä, miten käsittelemme luonnonympäristöä ja miten koemme sen. Toimivaa julkista tilaa ei ole koskaan tarvittu yhtä kipeästi kuin nyt. Kollegoita, sukua ja ystäviä tavataan puistoissa ja pihoilla. Sisätila on äkisti kääntynyt ulospäin. Kesänäyttely tarttuu tähän levittäytymällä 12 taiteilijan voimin ympäri Tammisaarta ja tarjoamalla tilaisuuden hetken aikaa määritellä kaupungin viheralueita uudelleen. Näyttelyn lähtökohtana on puutarha itsessään, mikä konkretisoituu paitsi osan teoksien viljelmissä, myös vertauskuvallisemmissa teoksissa.

Mitä puutarhat kertovat meistä itsestämme? Mitä me haluamme kertoa niiden kautta, miten me elämme meitä ympäröivän vihreän luonnon kanssa?

Oasis on sarja taideteoksia ja interventioita, joita voi nähdä Tammisaaren julkisilla paikoilla 5.6. alkaen. Taiteilijat tarkastelevat puutarhaa tilan jatkeena ja eräänlaisena ulko-olohuoneena ja pohtivat, millaisia prosesseja se ihmisissä käynnistää. Puutarha on kuin kasvien ja puutarhurin välistä vuoropuhelua. Samalla se myös kertoo ihmisen arvostuksista, kiinnostuksen kohteista ja esteettisestä suuntautumisesta. Puutarha voi olla yhtä hyvin henkilökohtainen paratiisi kuin Getsemane. Toiset puutarhat ovat villiintyneitä, toiset puolestaan tyyliteltyjä ja hallittuja. Toiset puutarhat ovat kuin kurittomia lapsia, hemmoteltuja, ylilannoitettuja ja täynnä kemikaaleja. Toiset taas ovat käytännöllisiä hyötykasveineen ja puineen, joista syksyisin korjataan sato. On myös puutarhoja, joiden ensisijainen tarkoitus on tarjota paikka seurustelulle. Toisissa on korkea aita, toiset jatkuvat taivaanrantaan asti. Viljelmät voivat olla hauraita ja katoavia, mutta ne voivat myös ilmaista iloa, halua, kaipausta ja epätoivoa, surua ja hartautta. Usein ne ilmaisevat huolenpitoa ja pohjatonta hellyyttä pyristelevää elämää kohtaan.

Oasis esittelee niin vanhoja kuin uusiakin teoksia Vanhassa kaupungissa, kävelykadulla, laitureilla ja rannoilla. Näyttelystä on haluttu tehdä laaja kokonaisuus erilaisia aistikokemuksia, joten mukana on taiteilijoita, jotka edustavat eri sukupolvia ja ilmaisumuotoja. Katsoja voi istahtaa torille juomaan kupin kahvia valtavassa linnunpesässä ja kokea samalla koristeellisen ääniteoksen. Rannalle on kohonnut jättiläismäinen palmu. Laitureiden lähellä kohtaa yllättäen ääniaaltoja lähdeinstallaatiosta ja tasapainottelua juoksevassa vedessä. Rannalla voi paistaa itselleen leivän uuni-installaatiossa. Vanhan kaupungin viheralueilla on näytteillä keskiaikaista yrttimaustefilosofiaa, aurinkokello ja kukista tehty väriympyrä. Kaupungin kujilla voi tutkia tulevaisuusarkeologisia jälkiä ja kokea digitaalisen ja aineellisen maailman yhteentörmäyksen. Elverketissä nähdään sieniviljelmiä, jotka jatkavat elämäänsä valokuvissa.

 

Oasis-näyttelyyn sisältyy myös tapahtumia. Katso kaikki näyttelyn tapahtumat täältä

Näyttelyn ovat kuratoineet Pro Artibus -säätiön kuraattorit Camilla Granbacka ja Markus Åström.

 

Näyttelyä on tukenut Svenska Kulturfonden ja Sophie von Julins Stiftelse.

Pro Artibuksen ulkoilmanäyttely järjestetään Tammisaaren 475-juhlavuoden kunniaksi yhteistyössä Tammisaaren Vanhankaupungin yhdistys ry:n kanssa.

 

Näyttelyt nyt käynnissä

Ilmainen sisäänpääsy

Elverket

Avoinna
ti klo 11–17
ke klo 11–20
to–su klo 11–17
ma kiinni

Sinne

Avoinna
ti–su klo 12–17