Hae sivustolta

Elverket ti klo 11–17, ke klo 11–20, to–su klo 11–17 | Sinne ti–su klo 12–17

3. Bread Omens

Rödugn, 2021

Hiekka, punatiili, tulenkestävä tiili, savilaasti, lattarauta, savupelti, uunipeltejä, uuniluukkuja, kipinäsuoja, tuhkaluukku, rippulukkoja, mineraalikuitu ja SINÄ!

Välj svenska i övre högra hörnet
See English in upper right corner
Oasis kartta täällä

Rödugn on paikkasidonnainen interaktiivinen taideteos, yleisön ja kaupungin asukkaiden käyttöön tarkoitettu yhdistetty leivin- ja savustusuuni. Bread Omens on taiteilija Jani Anders Purhosen ja Elina Rantasuon perustama projekti, josta on vähitellen kehittynyt pienehkö taiteilijoiden ja harrastajien verkosto. Projektin filosofia nousee tekemällä oppimisen perinteestä, jossa tiedon ja toiminnan välinen suhde on ratkaisevassa asemassa. Leipomista kohotuksineen, taikinoineen ja uuneineen kokonaisvaltaisesti hyödyntäen Bread Omens luo rajapinnan, jonka kautta yleisö pääsee kosketuksiin vanhojen menetelmien ja käytäntöjen kanssa.

Käsityöperinteet ovat kokeneet voimakkaan elpymisen viime vuosina. Teknistyvässä ja nopeatempoisemmaksi käyvässä maailmassa ihmiset haluavat kokea jotain konkreettista, todellista ja kestävää. Myös merkityksen ja laadullisen sisällön tuottaminen on tärkeää. Kaupunkikuvaan on ilmestynyt käsityöläisiä, joskin heidän palveluistaan nauttivat lähinnä parempiosaiset. Hapanleipä kaikessa yksinkertaisuudessaan on Bread Omens -projektille keino, jonka avulla ihmiset voivat luoda yhteisiä merkityksiä ja oivalluksia. Tuore hapanleipä herättää iloa, ja sen valmistamisen voi oppia kuka tahansa.

Bread Omensin toiminta on koostunut lähinnä pop-up-tapahtumista. Tammisaaressa nähtävä teos on ensimmäinen kerta, kun projekti tuo uunin julkiseen tilaan pitemmäksi aikaa yleisön omatoimiseen käyttöön. Uunin ympärille syntyy kohtaamisia, se tarjoaa paikan sovituille tai spontaaneille tapaamisille leipomisen ja ruuanlaiton merkeissä. Se on tilaisuus ajatusten ja tiedon vaihdolle, mutta voi yhtä hyvin toimia inspiraationa jollekin aivan muulle.

Rödugn on Bread Omensin toistaiseksi suurin uuni, ja leipomisen lisäksi sitä voi käyttää muuhunkin: Lämmön kulkua uunissa voi ohjata peltien avulla niin, että teos toimii joko leivinuunina tai savustusuunina. Lisäksi uunin ulkokuoren alla on lämpöä varaava ilmatila, joten leipomisen jälkeen voi uuninpankolla istuen nauttia jälkilämmöstä.

 

Jos haluat varata uunin käyttöösi, ota yhteyttä Galleria Elverketin henkilökuntaan.

Varauksia otetaan vastaan 21.6 lähtien osoitteessa: proartibus@proartibus.fi tai puhelimitse +358403722197 (klo 11-17)

Jokainen uunivaraus on koko päiväksi (klo 11-17). Saat varauksen yhteydessä käyttö- ja turvallisuusohjeet, joita uunia käytettäessä on noudatettava.

Pyydämme uunin käyttäjiä ottamaan huomioon, että uuni on taiteellinen prosessi ja se vaatii hellävaraista ja kärsivällistä käyttöä.

Bread Omens on itse paikalla seuraavasti: 4.-6.6, 31.7, 2.9. Muutokset mahdollisia. Tervetuloa!

Bread Omensilla on myös jatkuvasti täydentyvä hapanjuuriarkisto, josta voi joko tilata taikinajuuren tai lähettää sinne omasi. Seuraa linkkiä www.breadomens.fi

 

Jani Anders Purhonen (s. 1982 Tammisaari) asuu ja työskentelee Helsingissä. Hän on valmistunut kuvataiteen maisteriksi Kuvataideakatemian tila-aikataiteen osastolta vuonna 2015. Purhonen tutkii taiteessaan kollektiivisia työskentelytapoja, jotka madaltavat kynnystä kokoontua taiteen äärelle. Hän on toiminut aktiivisesti taiteilijavetoisessa taidegalleria Oksasenkatu 11:ssä ja tuottanut radio-ohjelmia paikallisradio Radio Bekolalle. Yhdessä Eeva Röngän kanssa Purhonen pyörittää Helsingin Roihupellossa sijaitsevaa pikkuruista Bebetton-taidetilaa. Purhonen ja Elina Rantasuo perustivat Bread Omens -projektin ollessaan taiteilijaresidenssissä Marrakechissa vuonna 2018 . Siitä lähtien he ovat rakentaneet julkisia uuneja ja järjestäneet leipätaikinaan ja leivän leivontaan liittyviä työpajoja. Elokuussa Bread Omensin muut jäsenet esiintyvät Mad House -esiintymistaiteen talossa Helsingissä.

Kuva: Eeva Rönkä