Sök på hemsidan

Elverket ti kl. 11–17, on kl. 11–20, to–sö kl. 11–17 | Sinne ti–sö kl. 12–17

OASIS

Valitse suomeksi oikeasta ylänurkasta
See in English in upper right corner

Stiftelsen Pro Artibus arrangerade en sommarutställning på offentliga platser i Gamla Stan i Ekenäs sommaren 2021. Utställningen förverkligades i samarbete med Föreningen Gamla Stan i Ekenäs rf. och var en del av Ekenäs 475-års jubileum. Utställningen Oasis anordnades den 5.6–5.9.2021.

Konstnärer: 
1.    Carl Victor Wingren
2.   Antti Tolvi
3.   Bread Omens
4.   Heini Aho
5.   Harrie Liveart
6.   Pia Sirén
7.1  Lauri Anttila och Corinna Helenelund
7.2 Lauri Anttila
7.3 Corinna Helenelund
8.   Lukas Malte Hoffmann
9.   Jan-Erik Andersson & Shawn Decker

 

I utomhusutställningen Oasis väcker konsten frågor om vårt sätt att hantera och vistas i vår gröna omgivning. Det har aldrig tidigare funnits ett så stort behov av ett fungerande offentligt rum som nu. Vi träffar kolleger, släkt och vänner ute i parker eller på gården. Insidan svängs plötsligt utåt. Sommarutställningen tar vara på detta och sträcker sig ut i staden och ger en chans att för en liten stund definiera om stadens gröna rum. Utgångspunkten är trädgården i sig, vilket visar sig på ett mycket konkret sätt i de odlingar som vissa av utställningens 12 konstnärer gör, men också i andra verk på ett metaforiskt plan:

Vad säger trädgården om oss, vad vill vi berätta via den och hur lever vi tillsammans med det gröna som omger oss?

Oasis är en serie konstverk och konstinterventioner som dyker upp på offentliga platser i Ekenäs från 5 juni. I Oasis problematiserar konstnärerna trädgården som ett förlängt rum och ett vardagsrum utomhus och hurudana processer den aktiverar i människan. Trädgården bär ansiktet av en ordlös dialog mellan växterna och vårdaren. Den är samtidigt ett uttryck för våra värderingar, intressen och estetiska orientering. Trädgården kan ses som ett eget paradis och som ett Getsemane. Vissa trädgårdar är vildvuxna, medan andra stiliserade och strängt kontrollerade. En del trädgårdar liknar ouppfostrade barn, bortskämda övergödda och duschade med kemikalier. Andra är funktionella med grödor och träd som skördas vid hösten medan andra gårdar kanske har mer fokus på att fungera som en plats för umgänge. Vissa har höga staket, medan andra har horisonten som den enda gränsen. Själva odlingarna kan var sköra och förgängliga, men också uttrycka glädje, lust, längtan och förtvivlan, sorg och andakt. Med finns ofta en omsorg och en oändlig ömhet för det kämpande livet.

Oasis innehåller både befintliga och nyproducerade verk i parker i Gamla stan, längs strandpromenaden, bryggor och stränder.

För att föra fram en bred helhet med olika typer av sensoriska intryck är de utvalda konstnärerna mycket olika i fråga om uttryck och generation. På torget kan man sätta sig med en kaffekopp i ett enormt fågelbo och ta till sig en ornamental ljudupplevelse. På stranden uppstår vid tillfälle en gigantisk palm. Intill strandbryggorna överraskas man av ljudvågor vid en källinstallation och av uppradade balansakter med rinnande vatten. Längs stranden kan man också grädda sitt eget bröd i en ugnsinstallation. I Gamla stans grönområden visas medeltida örtkryddsfilosofi, ett solur och en färgcirkel i form av blomster. Inne i gränderna kan man utforska spår till framtida arkeologi, samt uppleva hur den digitala världen möter den materiella. Inne i Elverket hittas mycelodlingar som lever vidare på fotografier.

 

Oasis innefattar även ett antal evenemang. Se alla Oasis evenemang här

Utställningen är curaterad av Stiftelsen Pro Artibus curatorer Camilla Granbacka och Markus Åström.

 

Svenska kulturfonden and Sophie von Julins Stiftelse har stött utställningen.

Pro Artibus utomhusutställning ordnas i samband med att Ekenäs fyller 475 år och i samarbete med Föreningen Gamla stan i Ekenäs rf.