Sök på hemsidan

Elverket ti kl. 11–17, on kl. 11–20, to–sö kl. 11–17 | Sinne ti–sö kl. 12–17

3. Bread Omens

Rödugn, 2021

Sand, rödtegel, eldfast tegel, lerbruk, plattstål, rökspjäll, bakplåtar, ugnsluckor, gnistskydd, asklucka, hänglås, mineralfiber och DU!

Valitse suomeksi oikeasta ylänurkasta
See in English in upper right corner
Oasis karta här

Rödugn är ett platsspecifikt interaktivt verk, en kombinerad bröd- och rökugn som kan användas av publik och invånare i staden. Bread Omens är ett projekt initierat av konstnärerna Jani Anders Purhonen och Elina Rantasuo som småningom har blivit till ett litet nätverk av konstnärer och entusiaster. Bread Omens filosofi är starkt förankrad i ”lära genom att göra”-traditionen där förhållandet mellan kunskap och handling står i fokus. Med brödbak, alltifrån jäsningsprocesser och degar till egna ugnar, skapar Bread Omens ett gränssnitt med vilket vi kan arbeta och komma i kontakt med gamla metoder och tillvägagångssätt.

Under de senare åren har hantverkstraditioner fått ett ordentligt uppsving. I en alltmer accelererande högteknologiserad värld känner många ett behov av att komma åt något som känns konkret, äkta och hållbart. Det blir viktigt med meningsskapande och produktion av kvalitativt innehåll. Hantverkare och artisaner har dykt upp i stadsbilden, men har dock blivit en resurs som åtnjuts av de mer bemedlade. Bread Omens ser på enkelheten med surbrödsdegen och lyfter fram den som en ingång till att skapa sammanhang och betydelse som tillhör oss alla. Nybakat bröd på surdeg väcker glädje och är något som vem som helst kan lära sig att göra.

Bread Omens har främst arbetat i popup-format och det här är första gången de gör en ugn som står en längre tid i offentlig miljö och som är tillgänglig för publiken att använda på egen hand. Ugnen möjliggör möten och den kan fungera som en plats för överenskomna eller improviserade sammankomster i bakningens och matlagningens tecken. Den är en plattform för utbyte av idéer och kunskap eller kanske den bara inspirerar och blir en början på något helt annat.

Rödugn är Bread Omens största ugn hittills och har även ett par andra funktioner utöver bakningen. Här kan man med spjäll dirigera om värmeflödet så att man kan välja att arbeta med brödugn eller rökugn. Ugnen har dessutom en värmemagasinerande luftspalt under det yttre skiktet vilket gör att man kan sitta och njuta av eftervärmen på ugnens sitthylla.

 

Om du är intresserad av att bruka ugnen kontakta Galleri Elverkets personal.

Reservationer tas emot från och med måndagen 21.6 på adressen: proartibus@proartibus.fi eller ring +358403722197 (kl. 11-17)

När du reserverar ugnen bokar du den för en hel dag (kl. 11-17) och du får ett instruktionsblad samt säkerhetsanvisningar som du förbinder dig till att följa.

Vi ber dem som använder ugnen att ta i beaktande att ugnen är en konstnärlig process och ha överseende med att den behöver brukas med tid och tålamod.

Bread Omens är själv på plats: 4-6.6, 31.7, 2.9. Med reservation för ändring. Välkommen!

Bread Omens har också ett ständigt växande surdegsarkiv, härifrån kan man antingen beställa en surdegskultur eller lämna in sitt eget bidrag. Följ länken www.breadomens.fi

Jani Anders Purhonen (f. 1982 i Ekenäs) bor och arbetar i Helsingfors. 2015 tog Purhonen sin magisterexamen i bildkonst från linjen för tid och rum på Bildkonstakademin i Helsingfors.  Purhonen ser i sitt arbete på kollektiva arbetsmetoder som sänker tröskeln för att samlas vid konsten. Han har varit verksam medlem i det konstnärsdrivna konstgalleriet Oksasenkatu 11 och producerat radioprogram till lokalradion Radio Bekola. Tillsammans med Eeva Rönkä driver Purhonen projektet Bebetton som är en liten scen för konst ute i Kasåker i Helsingfors. Under ett konstnärsresidens iMarrakech 2018 startade Purhonen och Elina Rantasuo projektet Bread Omens. Sedan dess har de gjort offentliga ugnar samt hållit verkstäder relaterade till bröddeg och brödbakning. I augusti uppträder andra medlemmar i Bread Omens på performancescenen Mad House i Helsingfors.

Foto: Eeva Rönkä