Hae sivustolta

Sinne ti–su klo 12–17 | Elverket kiinni 15.4.–23.5. Seuraava näyttely avautuu 24.5.

7. Corinna Helenelund

Luonnon hienovaraisista vaikutuksista, 2021

Tekstiili-installaatio.

Välj svenska i övre högra hörnet
See in English in upper right corner
Oasis kartta täällä

Kuvanveistäjä Corinna Helenelundin tekstiili-installaation lähtökohta on mystikko, säveltäjä ja abbedissa Hildegard Bingeniläisen kirjoittama Physica (julk. 1160), keskiaikainen tietokirja, joka sisältää luonnon vaikutuksiin perustuvia reseptejä. Hildegard Bingeniläinen käytti luonnon antimia lääkintään ja hänelle ruumis ja sielu olivat yksi ja sama. Helenelund on painattanut Bingeniläisen reseptejä tekstiiliveistoksiin niiden vaikutusten mukaisesti. Ruumiinosien suhteen muuttuvat ja pehmeät veistokset esittävät suuria kysymyksiä leikkisällä tavalla. Kokonaisuutena installaatio kertoo miten ihminen on osa parantavaa kokonaisuutta, vihreää virtaa, joka läpäisee kaiken elollisen ja saa meidät voimaan hyvin.

Helenelund on käyttänyt teoksessa Hildegard Bingeniläisen kehittämiä aakkosia, jotka tunnetaan nimellä litterae ignotae. Esimerkiksi vihreässä mekossa on kuvattuna kasveja näillä aakkosilla kuin kukkia niityllä; jokaisella kasvilla on oma värinsä. Viereisen väriympyrän kanssa tekstiiliteokset muodostavat ajassa ja tilassa tapahtuvia kohtaamisia. Voimme jossain määrin tunnistaa itsemme teoksessa, mutta samalla eron suuruus hämmentää.

Taiteessaan Helenelund luo miljöitä, jotka kertovat siitä, miten hän kokee olemassaolon hetken tunnelmina. Häntä kiinnostaa, miten ihmiset kokevat ja kohtaavat maailman eri tavoin omasta henkisestä tilastaan riippuen, mihin vaikuttaa esimerkiksi mielentila, vointi ja niin edelleen. Helenelund osoittaa, että tunteita ja muita abstrakteja kokemuksia voi ilmaista monilla muillakin tavoilla kuin vain sanoin, käyttämällä esimerkiksi värejä ja muotoja.

Kuvanveistäjä ja installaatiotaiteilija Corinna Helenelund (s. 1985) on valmistunut Kuvataideakatemiasta vuonna 2013. Hän on tällä hetkellä pro Artibuksen Villa Snäcksundin residenssitaiteilija. Tänä vuonna hän osallistui Epävarma horisontti -näyttelyyn Wäinö Aaltosen museossa Turussa, viime vuonna hänellä oli yksityisnäyttely HAM Galleriassa, ja vuonna 2019 yhteisnäyttely Lauri Anttilan kanssa Galleria Sculptorissa. Helenelund on esittänyt teoksiaan esimerkiksi Turun Titanik-galleriassa, Galleria Sinnessä, Kunstverein Göttingenissä Saksassa, Norrköpingin taidemuseossa Ruotsissa, EKKM:ssä Tallinnassa, The Community -keskuksessa Pariisissa sekä Jupiter Woodsin kanssa Interstate-galleriassa New Yorkissa. Hän oli HIAP:n residenssitaiteilija Suomenlinnassa vuonna 2018, ja hän on työskennellyt residenssitaiteilijana myös Italiassa, Liettuassa, Salzburgissa ja Berliinissä. Helenelund on tehnyt yhden julkisen taideteoksen, sinivalkoisen bussipysäkin Porvooseen, sekä teatterilavastuksia. Hän käyttää taiteessaan usein tekstiilejä ja värejä, mikä edellyttää mietiskelevää ja hidasta työskentelytapaa. Teosten tekniikoita ovat ompelu, neulominen, muovailu ja veistäminen. Kehollinen ajattelu, aineellistunut aika, muodot ja muodottomuus ihmisen sisäisessä elämässä ovat hänen teostensa toistuvia teemoja.

Kuva: Sergio Urbina