Sök på hemsidan

Sinne ti–sö kl. 12–17 | Elverket stängt 15.4–23.5. Nästa utställning öppnar 24.5

7. Corinna Helenelund

Om naturens subtila verkan, 2021

Installation med textila verk.

Valitse suomeksi oikeasta ylänurkasta
See in English in upper right corner
Oasis karta här

Utgångspunkten för skulptören Corinna Helenelunds installation med textila verk är mystikern, tonsättaren och abbedissan Hildegard av Bingens bok Physica (publ. år 1160), en medeltida encyklopedi med recept över naturens verkan. Hildegard av Bingen använde naturen som en läkande palett och såg kroppen och själen som ett. Helenelund har låtit trycka dessa recept på skulpturer i textil enligt deras verkan. Kroppsdelarna växlar i proportion och de mjuka skulpturerna skildrar stora frågor på ett lekfullt sätt. Installationen som helhet påvisar hur vi är en del av en läkande helhet, ett grönt flöde som genomtränger allt levande och får oss att må bra. 

Konstnären har tagit fasta på Hildegard av Bingens alfabet kallat Litterae Ignotae. Till exempel på den gröna klänningen tar Helenelund fram växter i detta språk likt blommor på en äng, varje namn har sin växtfärg.  Tillsammans med färgcirkeln intill formar dessa textilverk möten över tid och rum. Vi kan i viss mån förstå och känna igen oss, men samtidigt förundras över avstånden.

Överlag skapar Helenelund miljöer över hur hon upplever tillvaron atmosfäriskt i stunden. Det grundar sig i ett intresse för hur vi människor upplever och möter omvärlden olika beroende på var vi befinner oss mentalt, utgående från inre stämningar, välmående etc. Helenelund visar hur vi kan uttrycka känslor och andra abstrakta upplevelser på många andra sätt än bara med ord, bland annat med hjälp av färg och form.  

Skulptören och installationskonstnären Corinna Helenelund (f. 1985) är utexaminerad från Bildkonstakademin 2013 och är för närvarande Pro Artibus Villa Snäcksund-stipendiat. I år deltog hon i grupputställningen Osäker horisont på WAM i Åbo och ifjol ställde hon ut separat i HAM-galleriet, samt 2019 tillsammans med Lauri Anttila i Galleri Sculptor. Hon har även ställt ut Titanik i Åbo; Galleri Sinne, Kunstverein Göttingen i Tyskland; Norrköpings konstmuseum i Sverige; EKKM i Tallinn; The Community i Paris och med Jupiter Woods vid Interstate i New York. 2018 var hon HIAP residenskonstnär på Sveaborg. Hon har även vistats som residenskonstnär i Italien, Litauen, Salzburg och Berlin. Helenelund har gjort ett offentligt verk i Borgå i form av en blåvit busshållplats, samt scenografi för teater. Textil och färg är något hon återkommer till i sina verk, och det medför ett meditativt och långsamt arbete. Hennes verk kan vara sydda, stickade, knådade och skulpterade. Somatiskt tänkande, förkroppsligad tid, former och formlöshet i det så kallade inre livet är återkommande teman i hennes arbete.

Foto: Sergio Urbina