Hae sivustolta

Sinne ti–su klo 12–17 | Elverket kiinni 15.4.–23.5. Seuraava näyttely avautuu 24.5.

5. Harrie Liveart

Artefact – rakennuskätkö, 2021

Installaatio jossa lasitettu posliiniesine, siemeniä, massaa, hyönteisiä ja kalansuomuja näyteputkissa, hiekkaa, audio sekä avajaisperformanssi.

Välj svenska i övre högra hörnet
See in English in upper right corner
Oasis kartta täällä

Artefact – rakennuskätkö on moniulotteinen teos, jossa taiteilijakaksikko Harrie Liveart muun muassa tutkii yhdessä arkeologien kanssa Tammisaaren vanhassakaupungissa sijaitsevasta entisestä kuivakäymälästä löytyneitä jätöksiä. Ihmisen ulosteet ovat arkeologisesti arvokas tietolähde, ja niiden vaiheilta taiteilijat pohtivat muun muassa kysymyksiä: Millaista tietoa olemme kenties menettäneet vesikäymälän yleistymisen myötä? Mitä seurauksia on sillä, että huuhtelemme jätöksemme pois veden mukana päivittäin? Vitriinissä nähtävä veistos esittää tarpeiden tekemiseen liittyviä arkirutiineita.

Harrie Liveartin tuotannon keskeisiä elementtejä ovat performatiivisuus, kehon käyttäminen taiteen materiaalina sekä tutkimuksellinen ote. Kaksikko kyseenalaistaa käsityksen, jonka mukaan kaikki, mikä ei sisälly historiankirjoitukseen tai mitä ei voida selittää rationaalisesti, on käsittämätöntä, merkityksetöntä tai marginaalista. He haluavat ymmärtää ja kiinnittää huomiota siihen, mikä on perustavanlaatuista ja jokapäiväistä, mutta joka kirjoittamattomien sääntöjen vuoksi jää usein huomaamatta. Heidän prosessikeskeinen teoksensa Tammisaaressa on osa kaksikon laajempaa projektia, jossa he tutkivat veden käyttöä yhteiskunnassa. Näyttelyn kuluessa Harrie Liveart jättää tulevaisuuden arkeologeille tutkittavaa hautaamalla posliiniveistoksen Tammisaaren kulttuurikortteliin uuden museon rakentamisen yhteydessä.

Kuvataiteilijat Meri Linna ja Saija Kassinen muodostavat yhdessä Harrie Liveart taiteilijakaksikon. He perustivat Harrie Liveartin pian aloitettuaan opintonsa Kuvataideakatemiassa ja ovat pitäneet näyttelyitä ja esiintyneet yhdessä jo yli 10 vuotta. Vuonna 2019 heillä oli Turun taidehallissa keramiikkaesineitä sisältävä installaatio ja performanssi, viime vuonna heidän performanssinsa Arborloo esitettiin Myymälä2:ssa, ja vuonna 2015 he osallistuivat Mäntän taidefestivaaleille. He ovat osallistuneet myös ryhmänäyttelyihin Kiasmassa, Helsingin Taidehallissa, Alankomaissa ja Koreassa. Harrie Liveartilla on tällä hetkellä Koneen säätiön työskentelyapuraha. Meri Linna (s. 1982) on tällä hetkellä Pro Artibus -säätiön Villa Snäcksundissa stipendiaattina. Hän on valmistunut vuonna 2014 Kuvataideakatemian kuvanveiston koulutusohjelmasta, missä hän toimii nykyisin opettajana. Linna on toiminut myös Kokkolan Pohjoismaisen taidekoulun rehtorina. Saija Kassinen (s. 1983) on valmistunut Kuvataideakatemian tila-aikataiteen osastolta vuonna 2016. Hänen tuotantoonsa kuuluu myös videoinstallaatioita.

 

Teoksen Artefact – rakennuskätkö yhteistyökumppanit

Arkeologit:
Per Nilsson
Jens Heimdahl
Ilari Aalto
Mia Lempiäinen-Avci
Andreas Koivisto
Sonja Hukantaival
Tanja Ratilainen

Taidehistorioitsija:
Riikka Stewen

 

Henkilöiden äänet ääni-installaatiossa:

Arkeologit:
Per Nilsson
Jens Heimdahl
Ilari Aalto
Andreas Koivisto
Sonja Hukantaival
Mia Lempiäinen-Avci

Taidehistorioitsija:
Riikka Stewen

Taiteilijat:
Meri Linna
Saija Kassinen

 

Performanssiteksti kirjoitettu yhteistyönä: Harrie Liveart ja E.L Karhu.

Live performanssit:
Meri Linna ja Saija Kassinen

Performanssien nauhoitettu osio:
Videolla: Mia Lempiäinen-Avci
Voiceover /ääni: Lehmus Murtomaa

 

Kiitos:
Turun yliopiston kasvimuseo, jossa Mia Lempiäinen-Avci toteuttanut teoksen arkeologisen tutkimuksen.
Geberit Production Oy
Taiteilijaduo Harrie Liveartia on tukenut Koneen säätiö. #rohkeatekijä