Sök på hemsidan

Elverket on–sö kl. 11–17 | Sinne stängt 18.3–12.4. Nästa utställning öppnar 13.4

5. Harrie Liveart

Artefact – en byggnadsgömma, 2021

Installation med objekt i glaserat porslin, frön, massa, insekter och fiskfjäll i provrör, sand, audio samt vernissage performance.

Valitse suomeksi oikeasta ylänurkasta
See in English in upper right corner
Oasis karta här

I det flerdimensionella verket Artefact – en byggnadsgömma har konstnärsduon Harrie Liveart bland annat tillsammans med arkeologer utforskat spår som hittats i ett nedlagt torrdass i Gamla Stan i Ekenäs. Människors avföring är av stort arkeologiskt värde och duon framlägger frågor som: Vilken typ av kunskap har gått förlorad i och med vattentoalettens ankomst, samt vad har det för konsekvenser för framtiden att vi dagligen spolar bort vår avföring med vatten? Rutinen kring våra dagliga behov finns illustrerad på skulpturen i glasvitrinen. 

Det performativa och kroppen som ett material bland andra, samt ett forskningsbaserat uttryck är genomgående i Harrie Livearts verk. Duon ifrågasätter inställningen till att allt som inte inkluderats i historieskrivningen eller som inte kan förklaras rationellt är obegripligt, betydelselöst eller marginellt. De vill förstå och väcka uppmärksamhet kring det som är grundläggande och vardagligt, men som ofta hamnar i skymundan på grund av oskrivna regler. Detta processinriktade verk är en del av ett längre projekt som duon bedriver ifråga om vattenanvändningen i vårt samhälle. Harrie Liveart kommer efter utställningens gång att lämna spår för framtida arkeologer eftersom porslinsskulpturen kommer att grävas ned som en byggnadsgömma i Ekenäs Kulturkvarter i samband med byggandet av det nya museet. 

Harrie Liveart består av bildkonstnärerna Meri Linna och Saija Kassinen. De grundade redan i början av sina studier vid Bildkonstakademin konstnärsduon Harrie Liveart och har ställt ut tillsammans samt gjort performancer i över 10 års tid. 2019 ställde de bland annat ut keramikföremål i en installation med performance i Åbo konsthall. I fjol gjorde de performancen Arborloo i Myymälä2, samt 2015 deltog de i Mänttä Art Festival. De har även deltagit i grupputställningar i Kiasma, Helsingfors konsthall, Nederländerna och Korea. Harrie Liveart har för tillfället ett arbetsstipendium från Konestiftelsen. Meri Linna (f. 1982 ) är för närvarande Pro Artibus Snäcksund-stipendiat. Hon utexaminerades från skulpturlinjen på Bildkonstakademin 2014, där hon nu undervisar. Linna har även verkat som biträdande studierektor för Nordiska konstskolan i Karleby. Saija Kassinen (f. 1983) utexaminerades 2016 från Tid och rum-avdelningen på Bildkonstakademin. Hon har även gjort videoinstallationer. 

Samarbetspartners för Artefact – en byggnadsgömma

Arkeologer:
Per Nilsson
Jens Heimdahl
Ilari Aalto
Mia Lempiäinen-Avci
Andreas Koivisto
Sonja Hukantaival
Tanja Ratilainen

Konsthistoriker:
Riikka Stewen

 

Följande personers röster hörs i audion som spelas upp i installationen:

Arkeologerna:
Per Nilsson
Jens Heimdahl
Ilari Aalto
Andreas Koivisto
Sonja Hukantaival
Mia Lempiäinen-Avci

Konsthistoriker:
Riikka Stewen

Konstnärerna:
Meri Linna
Saija Kassinen

 

Performance  texten är skriven i samarbete mellan Harrie Liveart och E.L Karhu.

Live performances:
Meri Linna och Saija Kassinen

Performancens inspelade del:
På videon syns: Mia Lempiäinen-Avci
Voiceover /röst: Lehmus Murtomaa.

 

Tack till:
Botaniska museet vid Åbo universitet där Mia Lempiäinen-Avci genomfört den arkeologiska undersökningen.
Geberit Production Oy
Konstnärsduon Harrie Liveart stöds av Konestiftelsen. #rohkeatekijä