Hae sivustolta

Elverket ti klo 11–17, ke klo 11–20, to–su klo 11–17 | Sinne ti–su klo 12–17

2. Antti Tolvi

Lähde, 2021

Kuusi, alumiini, vesi, äänitekniikka.
Teos on toiminnassa ma–su klo 11–17

Välj svenska i övre högra hörnet
See English in upper right corner
Oasis kartta täällä

Antti Tolvin taide sijoittuu kuvataiteen ja musiikin välimaastoon. Hänen ääni-installaatioittensa ja esitystensä keskiössä ovat äänimaailman ääripäät: yhdessä päässä siniaalto eli puhtain äänimuoto, toisessa puolestaan kaoottinen ja mutkikas kohina. Tavallisesti musiikki kertoo tarinaa ja välittää tunnelmaa, mutta Tolvin teosten minimalistiset äänikuvat pohtivat tyhjyyttä ja selkeyttä. Abstraktit äänet voi nähdä keinona purkaa olemassaolevia hierarkioita, malleja ja ajatustapoja. Tolvin Lähde on paikka, jossa katsoja voi unohtaa omat kiintopisteensä ja valmiit asenteensa. Ääni toimii sisäänkäyntinä, ja kuulija voi antaa ajatusten nousta pintaan, tutkia ja tunnustella niitä ja antaa niiden taas kadota.

Lähde on paikkasidonnainen ääniteos, jossa katsoja voi istahtaa samalla kertaa kuuntelemaan, tuntemaan ja näkemään ääntä. Teoksen lähtökohta on Tolvin kiinnostus luontoon ja hiljaisuuteen, joka siellä on löydettävissä. Hän korostaa miten tärkeä on kiinnittää huomio äänen alkuperään. Siihen mikä panee materiaalin liikkumaan, ja minkälaisia ääniä se tuottaa. Lähteessä Tolvi pukee ideat konkreettiseen muotoon. Teos perustuu kymatiikkaan: siinä soivat harmoniat ja taajuudet saavat rakennelman värähtelemään ja synnyttävät seisovia aaltoja, jotka voi nähdä veden pinnalla. Teoksen juuret ovat syvällä drone-musiikissa ja deep listening -perinteessä, jossa musiikille annetaan tilaa tapahtua. Se on länsimaisen popmusiikin täydellinen vastakohta. Minimalistinen ja yksitoikkoinen drone-musiikki on oikeastaan väline, jolla voi syventyä musiikkiin ja kuulemiseen. Toisteiset rytmit ja hidas, lähes huomaamaton muutos herkistävät kuulemaan, kun pienetkin siirtymät ja vivahteet saavat suuren merkityksen. Elämässä huomio kiinnittyy yleensä suuriin tunteisiin ja hetkiin. Tolvi haluaa kiinnittää huomiomme taustalla jatkuvasti oleviin pieniin tapahtumiin. Tärkeää on löytää harmonia ja yhteys maailman pitkiin sykleihin. Puhdas, mineraalipitoinen lähdevesi on sekin tulosta hitaasta liikkeestä. Vesi liikkuu maakerrosten ja kalliossa olevien halkeamien ja rakojen läpi ja noustessaan näkyviin maan pinnalle se on jo kierron seuraavassa vaiheessa.

Antti Tolvi (s. 1977) asuu ja työskentelee Kemiössä. Hän on toiminut suomalaisen underground-äänitaiteen piirissä vuodesta 2002 ja on nykyisin yksi alan keskeisistä vaikuttajista. Tolvi on esiintynyt ja hänen teoksiaan on nähty eri puolilla Suomea sekä kansainvälisesti. Hän on julkaissut 14 soololevyä ja ollut mukana noin 50 muulla levyllä. Hän on myös säveltänyt ja soittanut elokuva-, tanssi- ja teatterimusiikkia. Antti Tolvi on toiminut Kiilan Äänipäivien -festivaalin järjestäjänä vuodesta 2014.

Kuva: Katri Naukkarinen