Hae sivustolta

Elverket ti klo 11–17, ke klo 11–20, to–su klo 11–17 | Sinne ti–su klo 12–17

4. Heini Aho

A Poem by a Plumber, 2021

Vesipumppu, rauta, kupari, messinki, posliini, emaloidut astiat, käsipyyhe, kangas, suola ja merivesi.

Välj svenska i övre högra hörnet
See in English in upper right corner
Oasis karta här

Heini Ahon taide pohjautuu suureksi osaksi hänen omiin havaintoihinsa. Hänen taiteensa on vuoropuhelua aineellisten ominaisuuksien ja fysiikan ilmiöiden välillä, Aho keskittyy valon, äänen ja liikkeen erilaisiin ilmenemismuotoihin esittäen havaintonsa installaatioissaan, veistoksissaan ja videoteoksissaan. Teoksista välittyy uteliaisuus ja kokeilunhalu. Aholla on kyky rakentaa leikkisästi pieniä ihmeitä, jotka sekä haastavat että avaavat katsojan aisteja. Oasis-näyttelyyn Aho valmistaa teoksen, jonka keskiössä on vesi. Ahon paikkasidonnainen installaatio A Poem by a Plumber on ainoa näyttelyn teos, joka suoraan käsittelee Tammisaarta ympäröivää merta.

Meri on luonnonvoima, jolle on taiteessa annettu aikain saatossa useita eri rooleja ja hahmoja. Meri voi toimia esteenä tai mahdollisuutena, se on tunnetilojen ja edistymisen kaipuun symboli, se kantaa muistoja historiallisista ja poliittisista tapahtumista, ja meidän aikanamme se antaa kasvot maailmanlaajuiselle ekologiselle kriisille. Uudessa teoksessaan Aho tarjoaa merelle tilaisuuden olla kerrankin jotain muuta kuin tuttu, aaltojen kuvioima, taivasta ja taivaankappaleita heijastava pinta. Aho kohdistaa huomion meren aineellisuuteen: siihen että meri on vettä. A Poem by a Plumber hän tekee rakennelman, johon meri saa hiipiä ja olla hetken aikaa pieni. Vesipumpusta, putkista, kouruista, suukappaleista ja mekaanisista osista hän rakentaa näyttämön, jolla meri pääsee keikailemaan. Teos on rytmistä ja liikkeestä koostuva sommitelma, joka antaa veden roiskuta vapaasti ja ennakoimattomasti. Ahoa ovat inspiroineet vesivahingot ja onnettomuudet, joissa vesi vuotaa, ruiskuaa, pisaroi ja tulvii. Vedellä on kyky tunkeutua pienimmistäkin rakosista, se aiheuttaa pelkoa, vahinkoa ja taloudellisia menetyksiä. Aho kääntää huomion toisaalle ja kutsuu meitä näkemään virtaavan veden vapauttavana. Aikanaan rakennelma metalliosineen ruostuu ja patinoituu meriveden vaikutuksesta. Laiturin päässä vesi pääsee vapaasti huuhtomaan ja kastelemaan teosta ennalta arvaamattomilla tavoilla ennen kuin se virtaa jälleen takaisin mereen. Vesi teoksessa on kuin vapautunut pato ja purkautunut paine.

Kun kesän valo ja lämpö vihdoin saapuvat, myös ihmisissä oleva jännitys purkautuu. Me hakeudumme ulos luonnon helmaan, kannamme ulos kalusteita ja tavaroita voidaksemme oleskella ja työskennellä ulkona. Aloitamme projekteja, jotka jäävät puolitiehen, jätämme tavaroita lojumaan ja keksimme tilapäisiä ratkaisuja ja outoja kehitelmiä pihoille. Ahon suihkulähdeinstallaatio rakentuu osittain valmisesineistä, tutuista taloustavaroista, joista yhdessä muodostuu mielikuvituksellinen kokonaisuus. Teos on kunnianosoitus laiskoille kesäpäiville, kun annamme säiden ja tuulten määrätä tapahtumisesta.

 

Heini Aho (s. 1979) asuu ja työskentelee Turussa. Hän on valmistunut taiteen maisteriksi Kuvataideakatemiasta vuonna 2015. Ahon yksityisnäyttelyitä ovat pitäneet galleria Fikka Porvoossa, Galerie Anhava Helsingissä, Titanik-galleria Turussa, Forum Box Helsingissä sekä Smallprojects-galleria Norjan Tromsøssä. Lisäksi Aho on osallistunut useisiin kansainvälisiin ryhmänäyttelyihin sekä kotimaassa että ulkomailla. Hänen teoksiaan on seuraavissa kokoelmissa: Nykytaiteen museo Kiasma, Saastamoisen säätiö, Helsingin taidemuseo HAM. Aho sai William Thuringin säätiön pääpalkinnon vuonna 2016. Hän on taiteilijakollektiivi Videokaffen jäsen.

 

Yhteistyössä Raaseporin Energian kanssa.