Sök på hemsidan

Elverket ti kl. 11–17, on kl. 11–20, to–sö kl. 11–17 | Sinne ti–sö kl. 12–17

Nina Katchadourian: Seat Assignment

Sommaren 2019 visar Stiftelsen Pro Artibus Nina Katchadourians (f. 1968 i USA) breda separatutställning i Galleri Elverket och Sinne. Katchadourian är en mångmedial konstnär som arbetar med video, performance, ljud, skulptur, foto och offentlig konst. Hennes videoverk Accent Elimination visades på Venedigbiennalen 2015 i armeniska paviljongen och vann Guldlejonet för bästa paviljong.

Katchadourian har finska rötter på mödernet och spenderar alla sina somrar i Borgå skärgård. I Finland har hennes konst inte visats på över 10 år. I Galleri Elverket kommer hennes verkhelhet Seat Assignment att visas. Helheten består av fotografier, video och ljud. Verket föddes spontant under Katchadourians flygtur i mars 2010 och har byggts på sedan dess under konstnärens över 200 flygturer.  Hon använder kameratelefon och improviserar med de material som finns till hands. Resultatet är både smart, kreativt och humoristiskt och indelas tematiskt i flera olika underkategorier såsom porträtt, landskap, atleter och sovare.

I Sinne kommer videoverket The Recarcassing Ceremony (2016) att visas. Verket är en 25 minuter lång enkanalsinstallation som är uppbyggd kring konstnärens och hennes brors gamla playmobil-figurer. Verket återskapar den ceremoni som hon och hennes bror gjorde som barn för att ersätta två figurer som hade drunknat med två nya. Mer än att visa barn som leker med leksaker behandlar verket konstnärens relation till sin familj.

Aktuella utställningar

Fritt inträde

Elverket

Öppet
ti kl. 11–17
on kl. 11–20
to–sö kl. 11–17
må stängt

Sinne

Öppet
ti–sö kl. 12–17