Sök på hemsidan

Elverket ti kl. 11–17, on kl. 11–20, to–sö kl. 11–17 | Sinne ti–sö kl. 12–17

Greta Skogster-Lehtinen

Textilkonstnären Greta Skogster-Lehtinen (1900–1994) var en mångsidig föregångare inom finländsk textilkonst. Hon är speciellt känd för sina hårgarnsmattor med abstrakta mönster i funkisanda, samt enorma bildvävar med industrimotiv.

Se video, bilder samt guidningar i utställningen här.

 

En betydande del i Skogster-Lehtinens över 50-åriga karriär är enhetliga interiörer gjorda i samarbete med arkitekter som Alvar Aalto och Erkki Huttunen, för såväl företags huvudkontor, restauranger och hotell. Hon fick redan i tjugoårsåldern krävande beställningsuppdrag som att inreda Riksdagshuset. Skogster-Lehtinen planerade även ryor, kyrkotextiler, damastdukar och skeppsinredningar och kom att bli en av de ledande textilkonstnärerna i Finland på trettiotalet. 

Skogster-Lehtinen växte upp i en finlandssvensk företagarfamilj i Tavastehus och blev utexaminerad från Centralskolan för konstflit 1920. Hon studerade sedan vidare inom textil vid Fredrika Wetterhofs Arbetsskola i Tavastehus samt tog betydande intryck från flera utlandsvistelser i Europa. Skogster-Lehtinen grundade sitt eget väveri i Tavastehus som 21-åring och företaget kom sedan att verka i Enso och Helsingfors ända fram till 1974. Skogster-Lehtinen fick pris i Milano-triennalen 1933, samt i världsutställningarna i Barcelona 1929,  Paris 1937 och New York 1939.

Skogster-Lehtinen lyckades förena abstrakta motiv med traditionell vävteknik i hållbara material. I hennes produktion kan man tyda en stark experimentell och materialfokuserad  strävan, framförallt under krigstiden då hon gjorde bland annat tapeter och lampskärmar i näver och halm. Hon skapade vardagsdesign tillgänglig för alla. Skogster-Lehtinens förmåga att uttrycka färg och abstraktion placerar henne på ett nytt sätt in i vår modernism då textilkonsten kan ses i en ny dager.

Utställningens samarbetspartner: Designmuseet
Utställningsarkitektur: Sonja Skogster / Kuut
Utställningmusik: Sweet Collapse av Matt Grossman
Stort tack till Leena Svinhufvud / Designmuseet och Nina Skogster / Greta och William Lehtinens Stiftelse

Bild: Greta Skogster-Lehtinen, Oktober, skiss, 1930-tal, 49,5 x 35 cm. Finlands hantverksmuseums arkivsamling.

Aktuella utställningar

Fritt inträde

Elverket

Öppet
ti kl. 11–17
on kl. 11–20
to–sö kl. 11–17
må stängt

Sinne

Öppet
ti–sö kl. 12–17
må stängt