Sök på hemsidan

Elverket ti kl. 11–17, on kl. 11–20, to–sö kl. 11–17 | Sinne ti–sö kl. 12–17

Emelie Luostarinen: Blue Blue

I utställningen Blue Blue ser Emelie Luostarinen på relationen mellan kropp, känslor och omgivning.  Hon har hämtat inspiration från Takotsubo som är den medicinska termen på vad vi brukar kalla Ett brustet hjärta. Luostarinen är en målare som ser förbi duken och nyttjar sig av olika material och former för att i utställningen konstruera ett nätverk av delar som står i dialog med varann. Utställningshelheten Blue Blue är uppbyggd kring en omfamnande rörelse och form som fyller hela gallerirummet.

Genom tiderna hade läkare och forskare sett ett mönster där emotionell stress påverkar hjärtat och kan orsaka hjärtsvikt och hjärtattacker. Men det var först 1990 som japanska forskare med hjälp av kontrastfotografering kunde se fysiologiska förändringar i hjärtat och man gav fenomenet en diagnos som fick namnet Takotsubo. Namnet är hämtat från det japanska fiskeredskapet som används för att fånga bläckfisk. Vid insjuknande i Takotsubo får nämligen den vänstra hjärtkammaren en form som liknar redskapet. Runt om i världen görs det omfattande studier i sjukdomen men den är fortfarande något av ett mysterium. Man har ännu inte klart vad det är för mekanismer som utlöser insjuknandet och samtidigt har man inte heller koll på varför och hur patienter tillfrisknar. Det är den här gåtfullheten kring tillfrisknandet som tilltalar Luostarinen och som hon använder som ingång till sin utställning.

Allting är i konstant rörelse och har ofta en förmåga att till slut hitta en riktning. I Blue Blue har Luostarinen fångat en rörelse som sveper genom rummet, en omfamnande stor båge. Kanske en våg som sköljer över oss eller ett nät som rensar och samlar upp slagg och avlagringar. Med de olika elementen i utställningen konstruerar Luostarinen ett emotionellt rum där fördämningar brister och delar bryter sig loss. Samtidigt som detta pågår frigör hon måleriet från sitt medium och överför det till andra former och material. Hon tar in bland annat glasfiber väv, valsad plåt, tvål, metallrör och harts, och nyttjar sig av alla rummets ytor, golv, tak, väggar, bänkar, pelare och fönster. I alla delar i utställningen finns det visuella gester som är tagna från takotsubons form och detta genererar en samhörighet och ett eko mellan de olika komponenterna. Allting hör ihop, allting står i position och i relation till något annat.

Markus Åström

Emelie Luostarinen
Emelie Luostarinen (f. 1987) är född och uppväxt i Sverige och bor och arbetar i Helsingfors. I år förväntas hon utexamineras MFA från Bildkonstakademin i Helsingfors. I sitt arbete arbetar hon med måleri, skulptur och installation. Blue Blue är hennes tredje separatutställning. Den senaste, Itsy Bitsy, höll hon för ett år sedan på Project Room. Hennes arbeten har också visats på Vårsalongen i Liljevalchs Stockholm, Sverige, Bildkonstakademins magisterutställning och på Ilmiö festivalen i Åbo 2019. Tillsammans med Iida Pii har hon arbetsgruppen P.I.L.E.

 

emelieluostarinen.com

Aktuella utställningar

Fritt inträde

Elverket

Öppet
ti kl. 11–17
on kl. 11–20
to–sö kl. 11–17
må stängt

Sinne

Öppet
ti–sö kl. 12–17