Sök på hemsidan

Sinne ti–sö kl. 12–17 | Elverket stängt 15.4–23.5. Nästa utställning öppnar 24.5

Finlands Svenska Synskadade FSS ger hedersutmärkelsen Årets Braillör till Galleri Elverket

Från vänster: Tessa Bamberg, Henrika Mercadante och Monica Andersson från FSS, samt O.S.A. R.S.V.P. utställningens kuratorer Juha-Heikki Tihinen och Kia Orama, som dragit tillgänglighetsprojektet på Galleri Elverket.

Förbundet Finlands Svenska Synskadade FSS har gett Stiftelsen Pro Artibus Galleri Elverket hedersutmärkelsen Årets Braillör 2023.

Utmärkelsen tilldelas en person eller en instans som aktivt använder punktskrift eller som synliggör punktskriften och främjar tillgängligheten för personer med synnedsättning.

Stiftelsen Pro Artibus påbörjade sitt tillgänglighetsprojekt på Galleri Elverket ifjol. På galleriet erbjuds syntolkade visningar och utställningskatalogen till den pågående utställningen O.S.A. R.S.V.P. är tillgänglig i punktskrift. I ett rum finns ett verk i punktskrift av konstnären Cecilia Cissi Hultman. Hon vill att seende ska få uppleva det som personer med synnedsättning så ofta måste göra; be om tolkning för att kunna ta del av konst.

– Vi ser med stor glädje på Stiftelsen Pro Artibus strävan att göra Galleri Elverket tillgängligt för personer med synnedsättning och hoppas det inspirerar andra museer att följa i deras spår, konstaterar Tessa Bamberg, punktskriftsansvarig på FSS.

 

Läs mera om syntolkade visningar på Galleri Elverket

Läs mera om Pro Artibus tillgänglighetsprojekt

 

Pressartiklar

Yle Västnyland: Pro Artibus är Årets braillör – Galleri Elverket i Ekenäs bjuder besökare med nedsatt syn på syntolkning och ett verk i punktskrift

Västra Nyland: Galleri Elverket i Ekenäs är en föregångare för inkluderande arbete – fick pris för arbete för synskadade

Åbo Underrättelser: Galleri Elverket i Ekenäs är Årets braillör – prisas för sitt arbete med tillgänglighet och punktskrift