Sök på hemsidan

Midsommar 21–23.6 har gallerierna stängt | Elverket ti kl. 11–17, on kl. 11–20, to–sö kl. 11–17 | Sinne ti–sö kl. 12–17

Ristomatti Myllylahti: Den ömsinta maskinen

Utställningen har stängt över jul och nyår 19.12.2022–2.1.2023, och har öppet igen 3–8.1.2023

 

Artificiell intelligens är redan djupt rotad i vår kultur och vardag. Det handlar om att optimera resurser och att skapa personliga upplevelser. Ristomatti Myllylahti ser i sin nya utställning på det potential som finns att hämta när man luckrar upp gränsen mellan människa och maskin. Han tar fasta på den digitala sfär som omger oss och låter den fritt flyta in i sitt arbete. Han hämtar sin inspiration från den estetik som skapas av artificiell intelligens. Många av hans verk uppstår ur en lekfull dialog med olika typer av program och algoritmer. Han lyfter fram det sympatiska och befriande i det material som algoritmer genererar. Myllylahti åstadkommer ett hopkok av funna, återvunna, och bearbetade föremål och material. I installationen ingår konsumtionsföremål, skulpturer, skräp, ljud och rörlig bild.

Kärnan i Myllylahtis arbete är konstens frihet och glädje. Hans arbetsprocess bygger på att sätta idéer i rullning och sedan följa denna rörelse och improvisera med den. Myllylahti arbetar även med musik under namnet Elatu Nessa. Han är intresserad av hur musiken och konsten påverkar varandra och hur de stundvis smälter ihop. Den ömsinta maskinen är ett resultat av en slags rundgång där han låter idéer och material gå flera varv igenom programmen och honom själv. Myllylahti korrigerar och imiterar de förslag som kommer ur mjukvaran. Han blandar friskt olika tekniker och material och AI är bara ett av de många verktyg som han använder i sin konstnärliga process. Ur detta samspel framträder en installation som är både människa och maskin och det är komiskt och kuslig på en och samma gång. I utställningsrummet hänger spöklika karaktärer. Enligt Myllylahti själv väntar de på att internet skall krascha och på människokroppens slutliga upplösning. I dessa digitala vålnader tycker man sig i ena sekunden se något mänskligt och i den andra att gapar de tillbaka som tomma skal. Det är som om koden kommunicerar ut i vår eter genom Myllylahti, likt andar genom mediet i en seans.

Med sin konst uppmuntar Myllylahti till att se möjligheterna i de kreativa processer som finns att hämta utanför bildkonstens egna teoretiska och analytiska strukturer. Mjukvaror kommer in med ett hälsosamt, okritiskt väsen som kan lyfta vår blick mot något vi kanske inte själva sett eller tänkt. Precis som att en förtrollande solnedgång får oss att stanna upp och beundra att vi är en del av naturen och allt levande kan lekfulla möten med AI:n få oss att inse att gränserna suddas ut och att den digitala värld vi själva skapat är en naturlig och fungerande del av oss.

Markus Åström
Kurator

Ristomatti Myllylahti

Ristomatti Myllylahti är en bild- och ljudkonstnär som arbetar och bor i Helsingfors. Han utexaminerades år 2016 som bildkonstmagister från Bildkonstakademin i Helsingfors. Hans verk har visats bland annat på grupputställningar på SIC-galleriet, Aineen Taidemuseo, Kuvan Kevät, Lofoten International Art Festival och Flow festivalen. Hans senaste separatutställningar har hållits på Titanik galleriet, Åbo, 2019, Aineen Taidemuseo, Torneå, 2021 och Sorbus galleriet, Helsingfors, 2017,

Sedan 2015 har han givit ut och spelat musik under namnet Elatu Nessa. Han har turnerat i Finland och i Europa och uppträtt på konstscener och festivaler.

Hösten 2022 bor och arbetar Myllylahti i SPACE – InProcess residensen i LONDON. Residensprogrammet stöds av Konstuniversitetet och Saastamoinen säätiö.

Arbetet med denna utställning har fått stöd från Centret för konstfrämjande, Saastamoinen säätiö och SPACE studios London.

ristomattimyllylahti.tumblr.com
elatunessa.bandcamp.com
soundcloud.com/elatu-nessa

Aktuella utställningar

Fritt inträde

Elverket

Midsommar 21–23.6 stängt

Öppet

ti kl. 11–17
on kl. 11–20
to–sö kl. 11–17
må stängt

Sinne

Midsommar 21–23.6 stängt

Öppet
ti–sö kl. 12–17
må stängt