Hae sivustolta

Juhannuksena 21.–23.6. galleriat ovat kiinni | Elverket ti klo 11–17, ke klo 11–20, to–su klo 11–17 | Sinne ti–su klo 12–17

Ristomatti Myllylahti: Hellivä kone

Näyttely on kiinni joulun ja vuodenvaihteen ajan 19.12.2022–2.1.2023, ja avoinna jälleen 3.–8.1.2023

 

Tekoäly on jo juurtunut syvälle kulttuuriimme ja arkeemme, ja sitä käytetään resurssien optimointiin ja henkilökohtaisten elämysten luomiseen. Ristomatti Myllylahti tarkastelee uudessa näyttelyssään mahdollisuuksia, joita piilee ihmisen ja koneen välisen rajan häivyttämisessä. Hän kohdistaa huomion meitä ympäröivään digitaaliseen sfääriin ja antaa sen soljua vapaasti töihinsä. Inspiraatiota hän ammentaa tekoälyn luomasta estetiikasta. Monet Myllylahden teoksista syntyvät erityyppisten ohjelmien ja algoritmien kanssa käydystä leikkisästä vuoropuhelusta. Hän korostaa sympaattisia ja vapauttavia puolia, joita algoritmien tuottamassa materiaalissa piilee. Myllylahti luo kokonaisuuden, joka koostuu löydetyistä, kierrätetyistä ja työstetyistä esineistä ja materiaaleista. Installaatioon sisältyy kulutustavaroita, veistoksia, rojua, ääntä ja liikkuvaa kuvaa.

Ristomatti Myllylahden tuotannon ytimenä on taiteen vapaus ja ilo. Hänen työskentelyprosessinsa perustuu siihen, että ideat laitetaan virtaamaan ja seurataan sitten tätä liikettä ja improvisoidaan sen pohjalta. Myllylahti tekee myös musiikkia nimellä Elatu Nessa. Häntä kiinnostaa se, miten musiikki ja taide vaikuttavat toisiinsa ja miten ne välillä sulautuvat yhteen. Hellivä kone on tulosta eräänlaisesta kiertokulusta, jossa hän kierrättää ideoita ja materiaalia moneen kertaan ohjelmien ja itsensä läpi. Myllylahti korjaa ja imitoi ohjelmiston tuottamia ehdotuksia. Hän yhdistelee vapaasti erilaisia tekniikoita ja materiaaleja, ja tekoäly on vain yksi monista työkaluista, joita hän käyttää taiteellisessa prosessissaan. Tästä vuorovaikutuksesta syntyy installaatio, jossa on sekä ihmistä että konetta ja joka on samanaikaisesti koominen ja kaamea. Näyttelyhuoneessa hengailee haamumaisia hahmoja. Myllylahden itsensä mukaan ne odottavat internetin kaatumista ja ihmiskehon lopullista hajoamista. Yhtenä hetkenä näissä digihaamuissa tuntuu häivähtävän jotain inhimillistä, ja toisinaan ne tuntuvat tuijottavan takaisin pelkkinä tyhjinä kuorina. Tuntuu kuin koodi lähettäisi Myllylahden kautta viestejä omaan eetteriimme samoin kuin henget viestivät meedion kautta spiritistisessä istunnossa.

Myllylahti rohkaisee taiteellaan tarkastelemaan mahdollisuuksia, joita piilee kuvataiteen teoreettisten ja analyyttisten rakenteiden ulkopuolelle kuuluvissa luovissa prosesseissa. Ohjelmistot tuottavat terveellistä ja epäkriittistä hälyä, joka voi nostaa katseemme kohti sellaista, mitä emme kenties itse olleet nähneet tai ajatelleet. Lumoava auringonlasku saa meidät nousemaan ja ihailemaan sitä, että olemme osa luontoa ja kaikkea elollista. Samalla tavoin myös leikkisät kohtaamiset tekoälyn kanssa voivat saada meidät tiedostamaan, miten rajat pyyhkiytyvät ja miten itse luomamme digimaailma on luonteva ja toimiva osa meitä.

Markus Åström
Kuraattori

Ristomatti Myllylahti

Ristomatti Myllylahti on kuva- ja äänitaiteilija, joka asuu ja työskentelee Helsingissä. Hän on valmistunut Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta vuonna 2016. Myllylahden töitä on ollut näytteillä ryhmänäyttelyissä, joita on järjestetty muun muassa SIC-galleriassa, Aineen Taidemuseossa, Kuvan Kevät -tapahtumassa, Lofoottien kansainvälisellä taidefestivaalilla ja Flow-festivaalilla. Viimeisimmät yksityisnäyttelynsä hän on pitänyt Turun Titanik-galleriassa vuonna 2019, Aineen Taidemuseossa Torniossa vuonna 2021 ja Helsingin Sorbus-galleriassa vuonna 2017.

Myllylahti on julkaissut ja soittanut musiikkia taiteilijanimellä Elatu Nessa vuodesta 2015 lähtien. Hän on kiertänyt Suomessa ja Euroopassa ja esiintynyt taidetiloissa ja festivaaleilla.

Syksyllä 2022 Myllylahti työskentelee SPACE – InProcess -residenssissä Lontoossa. Residenssiohjelmaa tukevat Taideyliopisto ja Saastamoisen säätiö.

Tämän näyttelyn työskentelyä ovat tukeneet Taiteen edistämiskeskus, Saastamoisen säätiö ja Lontoon SPACE studios.

ristomattimyllylahti.tumblr.com
elatunessa.bandcamp.com
soundcloud.com/elatu-nessa

Näyttelyt nyt käynnissä

Ilmainen sisäänpääsy

Elverket

Juhannuksena 21.–23.6. kiinni

Avoinna
ti klo 11–17
ke klo 11–20
to–su klo 11–17
ma kiinni

Sinne

Juhannuksena 21.–23.6. kiinni

Avoinna
ti–su klo 12–17
ma kiinni