Sök på hemsidan

Midsommar 21–23.6 har gallerierna stängt | Elverket ti kl. 11–17, on kl. 11–20, to–sö kl. 11–17 | Sinne ti–sö kl. 12–17

Sofia Okkonen & Kristina Sedlerova Villanen: SUGARTRAP

Sinnes gallerirum har inspirerat fotografen Sofia Okkonen och skulptören Kristina Sedlerova Villanen att göra en platsspecifik helhet. SUGARTRAP är en visuell dialog och konstnärligt samarbete där det uppstår en spänning mellan storskaliga bildytor och tunga skulpturer i rummet. I mötet mellan bilden och skulpturen uppstår en helhet som öppnar upp och kommenterar romantisk kärlek. Framför allt, den tidsbundna naturen och ytligheten i att uppleva romantisk kärlek, samt de ideologiska och strukturella mallar som pressar den. Användningen av material som sten, metall, papper, toffee och lite salt kan samtidigt ses som behagliga och ironiserande gester mot utställningens tema.

Gemensamt för Okkonen och Sedlerova Villanen är att de i sina konstnärliga processer tematiserar emotionella lås och förlösandet av dessa. Okkonens verk är en fortsättning på det arbete som hon påbörjade med fotografiserien Honey, Please, där hon bland annat närmar sig teman som fertilitet, fortplantning, ömhet och förmågan till kärleksfull empati. Samtidigt fortsätter Sedlerova Villanen, i sin konst, att positionera sig själv i en geologisk tidsram och utsätta den rådande socioekonomiska hierarkin och dess värderingar för hård press.

Okkonen och Sedlerova Villanen stimulerar Sinnes rum och leder betraktaren in i knutar och dammiga vrår där det sårbara och ömma bor. Detta blir också ingången till SUGARTRAP. Det hänvisar till vårt inre väsen och hur sociala normer och traditioner klamrar sig fast i oss och är där när vi navigerar oss fram mellan förväntningar, kärlek och konstanta förändringar. Bitarna flyttar på sig, några av Okkonens stora fotografier står på sned ute i salen och verkar levitera i rummet. Ett fotografi ligger på golvet, ovanpå sträcker sig Sedlerova Villanens skulptur organiskt ut i rummet. Pappershögarna fungerar som en påminnelse om det repetitiva och som en bädd för toffeeglaserade granitskulpturer.

Sofia Okkonen

Sofia Okkonen (f. 1987) bor och arbetar i Helsingfors. Hon tog sin magisterexamen 2017 från Aalto universitetets linje för fotografi. Hon arbetar med iscensatt fotografi och även med modefotograferingsuppdrag och regi. Hennes separatutställning Honey, Please visades 2021 på Åbo konsthall och på Ahjo galleriet i Esbo kulturcentrum. 2017 ställdes hennes fotografiserie Rose ut som en separatutställning på Finlands fotografiska museum. Sedan 2017 har hon även medverkat i flera internationella utställningar bland annat i Japan, Frankrike, Spanien, Österrike, Portugal och Kroatien.

 

Kristina Sedlerova Villanen

Kristina Sedlerova Villanen (f. 1987) bor och arbetar i Helsingfors och Bryssel. 2015 utexaminerades hon MA i scenografi från Aalto universitets avdelning för Arkitektur och design. 2016 utexaminerades hon MFA från linjen för skulptur på Bildkonstakademin i Helsingfors. 2019-2020 var hon residenskonstnär i Jan van Eyck Academie. Hon har medverkat i ett flertal grupputställningar både nationellt och internationellt som t.ex. Pori Biennale 2022, Helsingfors, Finland, Jan van Eyck Open Studios, Maastricht, Nedeländerna, Titanik, Åbo Finland, Outo Olo Helsingfors, Finland. Separatutställningar har hon hållit bland annat på P/////AKT, Amsterdam, Nederländerna, KULT XL Ateliers, Bryssel, Belgien, Kunsthal Extra City, Antwerpen, Belgien, Oksasenkatu 11, Helsingfors, och MUU Kaapeli, Helsingfors.


Utställningen har gjorts med stöd från: 
Centret för konstfrämjande, Konstsamfundet, Konestiftelsen

Aktuella utställningar

Fritt inträde

Elverket

Midsommar 21–23.6 stängt

Öppet

ti kl. 11–17
on kl. 11–20
to–sö kl. 11–17
må stängt

Sinne

Midsommar 21–23.6 stängt

Öppet
ti–sö kl. 12–17
må stängt