Hae sivustolta

Juhannuksena 21.–23.6. galleriat ovat kiinni | Elverket ti klo 11–17, ke klo 11–20, to–su klo 11–17 | Sinne ti–su klo 12–17

Sofia Okkonen & Kristina Sedlerova Villanen: SUGARTRAP

Valokuvataiteilija Sofia Okkonen ja kuvanveistäjä Kristina Sedlerova Villanen lähestyvät Sinne galleriaa paikkasidonnaisella otteella. SUGARTRAP on visuaalinen keskustelu ja taiteellisen kollaboraation merkeissä järjestäytyvä näyttely, jossa tilaan levittyvien suurikokoisten valokuvapintojen sekä painavien veistoksen väliin virittyy jännite. Valokuvan ja veistoksen kohtaamisten ympärille on muodostettu kokonaisuus, joka purkaa ja kommentoi romanttisen rakkauden sekä ennen kaikkea romanttisen rakkauden kokemiseen aikaan sidottua luonnetta, pinnallisuutta sekä sitä puristavia ideologisia ja rakenteellisia malleja. Näyttelyn teosten materiaalien kuten kiven, metallin, paperin, toffeen ja suolapalan käytön voi nähdä lempeinä ja teemaa samanaikaisesti ironisoivina eleinä.

Okkosta ja Sedlerova Villasta tekijöinä yhdistää emotionaalisten lukkojen esille kaivamisen ja avaamisen prosessi. Okkosen teokset pohjaavat hänen aiempaan Honey, Please nimeä kantavaan valokuvasarjaan, jossa hän on lähestynyt mm. hedelmällisyyden, lisääntymisen, hellyyden sekä rakkaudellisen myötäelämisen kyvyn teemoja. Samanaikaisesti, Sedlerova Villanen koettelee omaa positiota geologisen ajan mittapuussa ja altistaa vallitsevan hierarkkisen talouspoliittisen järjestyksen ja sen arvot korkean paineen alle.

Okkonen ja Sedlerova Villanen stimuloivat Sinnen tilaa ja kuljettavat katsojaa solmujen ja pölyttyneiden nurkkien ääreen, joissa herkkyys ja haavoittuvuus mahdollisesti piilevät. Niistä tulee myös sisäänkäynti SUGARTRAPiin. Kokonaisuus viittaa ihmisen sisimpään ja siihen, miten sosiaaliset normit ja perinteet tarrautuvat meihin luoviessamme odotusten, rakkauksien  ja toistuvien  muutosten välillä. Fyysiset palat liikkuvat; osa Okkosen suurista valokuvista ovat kallellaan ja tuntuvat levitoivan tilassa. Eräs valokuva on lattialla, ja sen päällä on Sedlerova Villasen veistos, joka levittäytyy tilaan orgaanisesti. Paperipinot vihjaavat toisteisuudesta sekä toimivat toffeella kuorrutetun graniittiteoksen jalustoina.

Sofia Okkonen

Sofia Okkonen (s. 1987) asuu ja työskentelee Helsingissä. Hän valmistui Aalto-yliopiston valokuvataiteen maisteriohjelmasta vuonna 2017 ja operoi mm. lavastetun valokuvan, muotikuvausten sekä ohjaamisen parissa. Okkosen yksityisnäyttely Honey, Please nähtiin vuonna 2021 Turun taidehallissa ja Espoon kulttuurikeskuksen Ahjo-galleriassa. Hänen Rose-valokuvasarjastaan järjestettiin vuonna 2017 yksityisnäyttely Suomen Valokuvataiteen museossa. Okkonen on ollut vuodesta 2017 lähtien mukana myös kansainvälisissä näyttelyissä muun muassa Japanissa, Ranskassa, Espanjassa, Itävallassa, Portugalissa ja Kroatiassa.

 

Kristina Sedlerova Villanen

Kristina Sedlerova Villanen (s. 1987) asuu ja työskentelee Helsingissä ja Brysselissä. Hänellä on maisterin tutkinnot Taideyliopiston kuvanveiston (2016) sekä Aalto-Yliopiston näyttämölavastuksen (2015) linjoilta. Vuosina 2019-2020 hän oli Jan van Eyck Academiessa taiteilijaresidenssissä. Sedlerova Villasen töitä on ollut mukana useissa kansallisissa ja kansainvälisissä ryhmänäyttelyissä, joista voidaan mainita mm. Pori Biennale 2022 (Helsinki), Art Au Centre #3 (Liegé, Belgia), Jan van Eyck Open Studios (Maastricht, Alankomaat) ja Titanik Galleria (Turku). Yksityisnäyttelyitä hänellä on ollut mm: P/////AKT (Amsterdam, Alankomaat), KULT XL Ateliers (Bryssel, Belgia), Kunsthal Extra City (Antwerpen, Belgia), Oksasenkatu 11 (Helsinki) ja MUU Kaapeli (Helsinki).


Näyttelyn tukijat: 
Taiteen edistämiskeskus, Konstsamfundet, Koneen Säätiö

Näyttelyt nyt käynnissä

Ilmainen sisäänpääsy

Elverket

Juhannuksena 21.–23.6. kiinni

Avoinna
ti klo 11–17
ke klo 11–20
to–su klo 11–17
ma kiinni

Sinne

Juhannuksena 21.–23.6. kiinni

Avoinna
ti–su klo 12–17
ma kiinni