Sök på hemsidan

Sinne ti–sö kl. 12–17 | Elverket stängt 15.4–23.5. Nästa utställning öppnar 24.5

Lasse Juuti: LUCKY LAP

Utställningen LUCKY LAP består av en serie nya verk med vilka Lasse Juuti för sitt måleri vidare in i en tredimensionell sfär. Med ett sällsynt fördomsfritt och lekfullt grepp pekar Juuti på den potential som går att finna bortom den plana kvadratiska bildyta som måleriet vanligtvis håller sig i. Juutis stora skulpturala målningar står och ligger utspridda på gallerigolvet och bildar ett landskap av något vagt bekant men ändå fantasifullt och främmande.

Juuti undersöker måleriet på ett sätt som sätter de olika materialen i fokus. Han tar fasta på att måleriet inte bara är frågan om förmedlingen av en bild. Juuti bryter upp måleriet, ser på de olika komponenterna, deras egenskaper och sätter in dem i en egen process som gör att de tillsammans blir något mer. Som underlag i Juutis arbete fungerar utförliga skisser och nerskrivna koncept och idéer, samtidigt är Juuti mycket lyhörd för vart materialen och deras eget uttryck tar honom. Han sätter igång en rörelse som när den väl är i gång också tillåts att ta överraskande riktningar. Han kombinerar måleri, assemblage och skulptur på ett sätt som frammanar något intuitivt, fritt och lekfullt men samtidigt ändå välkontrollerat.

Trästommen i de skulpturala verken fungerar både som spännram och bärande struktur och sätter upp linjerna för verkets slutliga form. Inspiration till dessa hämtar Juuti bland annat från formgivning och konstruktionslösningar i fordon och farkoster. Tidiga flygplan och kanoter var också de konstruerade av ett ramverk på vilka membran av tyg, papper eller skinn spändes upp. Juuti använder sig av skalor och dimensioner. Han förstorar och förminskar former och linjer från element i vår vardag och omgivning. Arkitektoniska labyrinter kombineras med bland annat spelplaner, korsord, skraplotter och fortuna spel.

Tematiken i LUCKY LAP kretsar kring tankar om rörelse och tid, hem och fritid. Det finns hänvisningar till spel, lek, sport och tidsfördriv. I rörelsen kommer kontakten med den egna kroppen och omgivningen. Spelet och lekens regler uppmuntrar oss att kommunicera som i sin tur binder band och bygger relationer. Man kan också se dessa som övningar och utmaningar i vilka vi kommer i kontakt med våra egna gränser och lär oss att sätta upp nya mål. Juuti fångar på ett fascinerande den värme som finns i leken och spelen, han åstadkommer något som lockar med in och som samtidigt är förlåtande som tillåter misslyckanden.

Markus Åström
Kurator

Lasse Juuti

Lasse Juuti (f. 1990, Tammerfors) bor och arbetar i Esbo. Han utexaminerades som kandidat i bildkonst från Bildkonstakademin i Helsingfors år 2017. Han har även studerat vid Tammerfors yrkehshögskola linjen för bildkonst. Separatutställningar har han hållit vid HAM Galleriet, Monitoimitila O, Titanik och Bildkonstakademins Project Room. Han har även medverkat i grupp- och och samarbetsutställningar på bland annat Helsinki Contemporary och Forum Box. Hans verk ingår i samlingar hos Finlands nationalgalleri, Kiasma, HAM Helsingfors stads konstmuseum och Saastamoinen stiftelsen.

lassejuuti.com


Utställningen har gjorts med stöd från: 
Alfred Kordelins stiftelse och Paulo stiftelse

Aktuella utställningar

Fritt inträde

Elverket

Stängt 15.4–23.5
Nästa utställning öppnar 24.5

Sinne

Öppet
ti–sö kl. 12–17