Hae sivustolta

Elverket ti klo 11–17, ke klo 11–20, to–su klo 11–17 | Sinne ti–su klo 12–17

Lasse Juuti: LUCKY LAP

Näyttely LUCKY LAP koostuu sarjasta uusia teoksia, joissa Lasse Juuti vie maalaustaidettaan kolmiulotteiseen suuntaan. Hänen harvinaisen ennakkoluuloton ja leikkisä otteensa viittaa mahdollisuuksiin, joita voi löytää maalaustaiteelle tunnusomaisen litteän ja neliömäisen kuvapinnan tuolta puolen. Juutin suuret veistokselliset maalaukset gallerian lattialla muodostavat etäisesti tutun ja silti vieraan ja mielikuvituksellisen maiseman.

Juuti tarkastelee maalaustaidetta tavalla, joka asettaa erilaiset materiaalit keskiöön. Hän painottaa teoksissaan, että maalaamisessa ei ole kyse vain kuvan välittämisestä. Juuti purkaa maalaustaiteen osiin, tarkastelee eri osatekijöitä ja niiden ominaisuuksia sekä prosessoi niitä yksittäin, jolloin niistä tulee yhdessä jotain enemmän. Juutin työskentelyn perustana ovat tarkat luonnokset sekä kirjalliset konseptit ja ideat. Samalla hän antaa materiaalien ja niiden luonteen ohjata teosten suuntaa. Hän käynnistää liikkeen, joka saa vauhtiin päästyään viedä myös yllättäviin suuntiin. Juuti yhdistelee maalausta, esinekoosteita ja kuvanveistoa tavalla, joka loihtii esiin jotain intuitiivista, vapaata ja leikkisää, mutta samalla hallittua.

Veistoksellisten teosten puurakenteet toimivat sekä pingotuskehyksenä että kantavana rakenteena ja linjaavat teoksen lopullisen muodon. Juuti on hakenut niihin inspiraatiota muun muassa ajoneuvojen ja alusten suunnittelusta ja rakenneratkaisuista. Myös varhaiset lentokoneet ja kanootit koostuivat kehikosta, johon pingotettiin kangas-, paperi- tai nahkakalvoja. Juuti hyödyntää mittasuhteita ja ulottuvuuksia. Hän suurentaa ja pienentää arjesta ja ympäristöstä tuttujen esineiden muotoja ja linjoja. Arkkitehtoniset labyrintit yhdistyvät muun muassa pelikenttiin, ristisanatehtäviin, raaputusarpoihin ja fortunapeliin.

LUCKY LAP -näyttelyn tematiikka pyörii liikkeen, ajan, kodin ja vapaa-ajan ympärillä. Mukana on viittauksia peliin, leikkiin, urheiluun ja ajanvietteeseen. Liikkeen myötä syntyy yhteys omaan kehoon ja ympäristöön. Peli ja leikin säännöt kannustavat meitä kommunikoimaan, mikä taas luo siteitä ja rakentaa suhteita. Samalla ne voi nähdä harjoituksina ja haasteina, joiden myötä voimme päästä kosketuksiin omien rajojemme kanssa ja oppia asettamaan uusia tavoitteita. Juuti tavoittaa kiehtovalla tavalla leikissä ja pelissä piilevän lämmön ja saa aikaan jotain, mikä kutsuu meitä mukaan ja on samalla armeliasta sallimalla epäonnistumiset.

Markus Åström
Kuraattori

Lasse Juuti

Lasse Juuti (s. Tampereella 1990) asuu ja työskentelee Espoossa. Hän valmistui Helsingin Kuvataideakatemiasta kuvataiteen kandidaatiksi vuonna 2017. Hän on opiskellut myös Tampereen ammattikorkeakoulun kuvataidelinjalla. Juuti on pitänyt yksityisnäyttelyitä HAM-galleriassa, Monitoimitila O:ssa, Titanikissa ja Kuvataideakatemian Project Roomissa. Hän on ollut mukana myös ryhmä- ja yhteistyönäyttelyissä, joita on järjestetty muun muassa Helsinki Contemporary -galleriassa ja Forum Boxissa. Juutin teoksia sisältyy Suomen kansallisgallerian, Kiasman, Helsingin taidemuseo HAMin ja Saastamoisen säätiön kokoelmiin.

lassejuuti.com


Näyttelyn tukijat:
Alfred Kordelinin säätiö ja Paulon Säätiö

Näyttelyt nyt käynnissä

Ilmainen sisäänpääsy

Elverket

Avoinna
ti klo 11–17
ke klo 11–20
to–su klo 11–17
ma kiinni

Sinne

Avoinna
ti–su klo 12–17
ma kiinni