Sök på hemsidan

Elverket ti kl. 11–17, on kl. 11–20, to–sö kl. 11–17 | Sinne ti–sö kl. 12–17

Nina Katchadourian: The Recarcassing Ceremony

Under sommaren 2019 visar Stiftelsen Pro Artibus Nina Katchadourians konst.
Nina Katchadourian (1968) är en mångsidig bildkonstnär från Förenta staterna. Hennes senaste utställning i Finland var år 2006 i Åbo konstmuseum. Alltsedan barndomen har konstnären tillbringat somrarna tillsammans med sin familj i Borgå skärgård, och således har hon en långvarig och regelbunden anknytning till Finland. Under de senaste åren har Katchadourians verk visats bland annat i Armeniens paviljong på Venedigbiennalen 2015 och i Förenta staterna, där verkhelheten Curiouser turnerade 2017-2018.

Nina Katchadourian, vars mor är finlandssvensk, ställer den här sommaren ut i Stiftelsen Pro Artibus båda utställningsutrymmen. Utställningen är uppdelad i två olika verkhelheter. I Sinne visas The Recarcassing Ceremony (2016) och i Galleri Elverket Seat Assignment (2010-).

The Recarcassing Ceremony är ett självbiografiskt verk som har att göra med konstnärens barndom i Borgå skärgård och hennes lekar tillsammans med brodern Kai. När man ser verket och följer med barnens påhittade ceremoni blir det lätt att ta till sig den tyske författaren Friedrich Schillers tanke om leken som en föregångare till konsten. Det blir uppenbart att föreställnings- och inlevelseförmågan är nödvändiga för konstupplevelsen.
I ceremonin utför barnen olika ritualer för att återuppliva Playmobil-figurerna Matti och Steven Båtsman som drunknat i havet. Verket ger en nyansrik bild av barnets gränslösa kreativitet och katastrofens lockelse. Det visar sig också att mångskiftande och överraskande saker kan behandlas i leken. Verket är exceptionellt eftersom ljudspåret är en ursprunglig bandupptagning från Katchadourians barndom och således representerar en tidig kreativ handling.

Seat Assignment (2010-) är en serie foto-, video- och ljudkonstverk. Alla verk har gjorts med hjälp av mobiltelefonens kamera och de material som för tillfället funnits till hands. Grundprincipen är ovillkorlig: konstnären använder endast föremål och utrustning som hon har med sig på flyget. Katchadourian bestämde sig för att utnyttja all tillgänglig tid och göra konst trots att omständigheterna under flygresorna var begränsande.

Katchadourians Lavatory Self-Portraits in the Flemish Style blev en internet-hit år 2012, då både Guardian och Huffington Post publicerade bilder av seriens verk. Fotografierna är parafraser av flamländska porträtt. De typiska spetskragarna och huvudbonaderna gjorde Katchadourian till exempel av handdukar, toalettsitsskydd och engångsmuggar. Motiven som förekommer i Seat Assignment kommenterar också företeelser som förknippas med flygresor: hastigheten, trängseln och risken för olyckor. Serien är ett utmärkt exempel på konstnärens förmåga att hitta mängder av intressant innehåll i överraskande saker och situationer.

På sommarens utställningar kan man bekanta sig med Katchadourians senaste produktion. Samtidigt erbjuder utställningarna en möjlighet att uppfatta hur upplevelsebaserad och humoristisk den konceptuella konsten kan vara, trots att den håller fast vid sin intellektuella insiktsfullhet. Nina Katchadourian är verkligen en originell, självbiografisk och oerhört mångsidig konstnär.

Nina Katchadourian blev magister i bildkonst från University of California år 1993. I Finland har konstnären haft en separatutställning i Åbo konstmuseum år 2006 och deltagit i grupputställningen Syner, Sights Näkyjä som Stiftelsen Pro Artibus producerade i Ekenäs år 1998. Hennes verk har i stor utsträckning visats i Förenta staterna och Europa. Hon bor och arbetar både i Brooklyn i New York och i Berlin.
FD Juha-Heikki Tihinen

Bild: Nina Katchadourian, stillbild från ”The Recarcassing Ceremony” (2016)

Aktuella utställningar

Fritt inträde

Elverket

Öppet
ti kl. 11–17
on kl. 11–20
to–sö kl. 11–17
må stängt

Sinne

Öppet
ti–sö kl. 12–17