Sök på hemsidan

Sinne ti–sö kl. 12–17 | Elverket stängt 15.4–23.5. Nästa utställning öppnar 24.5

Jenni Rahkonen: Stjärnhimmelskoncentrat

I sin nya utställning Stjärnhimmelskoncentrat visar Jenni Rahkonen en ny serie träsnitt på handgjort papper samt arbeten i silikon och harts. I sitt skapande strävar Rahkonen efter att själv komma i kontakt med något okänt och underligt. Hennes arbete är processbaserat och materialen har en central roll. Det är det redan gjorda och studerandet av detta som leder till nya idéer. Hon följer materialens egenskaper och hur de påverkas i olika situationer och kombinationer. Det kan handla om mekaniska, kemiska eller färgrelaterade reaktioner och överraskningar. Rahkonens abstrakta motiv och formspråk är också starkt rotat i hennes arbetsmetoder. Rahkonen arbetar med enskilda verk men hon följer också deras relationer och generationer och hur de föds ur varandra. I utställningen på Sinne är det ett samspel av arbeten som alla hänvisar till något gemensamt. 

Grafiken är förankrad i gamla traditioner och hantverk, men Rahkonen arbetar i riktning mot något eget och ovisst. I sin nya serie träsnitt har Rahkonen arbetat med metoder i vilka hon strävat efter att arbeta sig bort från träsnittets annars så karakteristiska drag. Hon arbetar med olika typer av fibrer och experimenterar sig fram med t.ex. bomull, viskos, lin och hampa. Hon tänker även skulpturalt om sina grafiska blad, utöver bilden ser hon på pappret och färgen som ett objekt i rummet. Hon lyfter fram papprets kvaliteter och dess transparens och vikten av färgens och papprets samspel, hur de kommunicerar och styr varandra. Hur t.ex fibrernas kvaliteter och lim i pappret påverkar färgens absorption, eller hur pappret reagerar på färgblandningen och pigmentet som appliceras. Rahkonen har tidigare tytt sig till klara färger men i samband med att hon har börjat arbeta med pigment och tillverka sina egna färger har brutna och olika typer av gråa färger kommit in i hennes senare arbeten.

Rahkonen är intresserad av sådant som är överblivet och oönskat, det som faller utanför bild när vår uppmärksamhet är på det självklara. Hon betonar det råa och lite klumpiga. Hennes motiv bygger på små teckningar, mönster eller olika typer av repetitioner som hon överför och arbetar digitalt på datorn. Hon ser på sitt arbete som ett sökande efter spänningar, hon låter olika delar röra på sig tills de faller på plats på ett sätt som tilltalar henne. Hon studerar noggrant sina egna processer, ur dessa plockar hon ut spår och överför kunskap till kommande verk. Rahkonen är intresserad av arbetsprocesser där det ingår moment där själva konstverket som sådant är utom syn- och räckhåll. Som t.ex. att arbeta med gjutformer, grafik eller animation. Det handlar mer om att följa en idé, att förberereda och skapa förutsättningar för att något skall äga rum eller ta form på ett visst sätt. Samtidigt är själva slutresultatet alltid lite av en överraskning.

Markus Åström
Kurator

Jenni Rahkonen

Jenni Rahkonen bor och arbetar i Helsingfors. Hon utexaminerades som bildkonstmagister från Bildkonstakademin i Helsingfors 2021. Hon har även en medianomexamen i animation, 2012, från Åbo yrkeshögskolas konstakademi. Hon har hållit separatutställningar på Vallilan Panimon galleria, Galleria Huuto och Exhibition Laboratory. Hennes filmer har visats på bland annat Cinanima, Espinho, Portugal; Bogoshorts, Bogota, Colombi; Kyiv International Short Film Festival, Kiev, Ukraina; Reykjavik Shorts & Docs, Reykjavik, Island och Rakkautta ja anarkiaa, Helsingfors, Finland. Hon arbetar för tillfället med arbetsstipendium från Suomen Kulttuurirahasto  
 
Utställningen har gjorts med stöd från: 
Suomen Kulttuurirahasto, Uudenmaan rahasto 
Centret för konstfrämjande

Aktuella utställningar

Fritt inträde

Elverket

Stängt 15.4–23.5
Nästa utställning öppnar 24.5

Sinne

Öppet
ti–sö kl. 12–17