Hae sivustolta

Elverket ti klo 11–17, ke klo 11–20, to–su klo 11–17 | Sinne ti–su klo 12–17

Jenni Rahkonen: Tähtitaivastiiviste

Jenni Rahkonen esittelee näyttelyssään Tähtitaivastiiviste sarjan uusia, käsintehdylle paperille vedostettuja puupiirroksia sekä silikonista ja hartsista tehtyjä teoksia. Rahkonen pyrkii luomistyössään saamaan yhteyden johonkin tuntemattomaan ja merkilliseen. Hänen työnsä on prosessiluonteista, ja materiaaleilla on siinä keskeinen rooli. Tie uusiin ideoihin löytyy aiemmin tehdystä ja sen tarkastelusta. Hän seuraa materiaalien ominaisuuksia ja niiden vaikutusta eri tilanteissa ja yhdistelmissä. Kyse voi olla mekaanisista, kemiallisista tai väreihin liittyvistä reaktioista ja yllätyksistä. Rahkosen abstrakteilla aiheilla ja muodoilla on myös vahva yhteys hänen työmenetelmiinsä. Hän työstää erillisiä teoksia mutta seuraa myös niiden välisiä suhteita ja sukupolvia ja sitä, miten ne syntyvät toisistaan. Sinnessä järjestettävässä näyttelyssä nähdään keskenään vuorovaikutuksessa olevia teoksia, jotka viittaavat johonkin yhteiseen.  

Grafiikka nojaa vanhoihin perinteisiin ja kädentaitoihin, mutta Rahkonen hakeutuu tuotannossaan kohti jotain omaa ja epävarmaa. Hän on käyttänyt uudessa puupiirrossarjassaan menetelmiä, joilla hän on pyrkinyt irtautumaan puupiirroksen muuten niin tunnusomaisista piirteistä. Rahkonen hyödyntää erityyppisiä kuituja ja tekee kokeiluja esimerkiksi puuvillalla, viskoosilla, pellavalla ja hampulla. Hänen vedoksiensa takana on veistoksellista ajattelua, sillä kuvan lisäksi hän mieltää myös paperin ja värit tilassa oleviksi objekteiksi. Hän korostaa paperin ominaisuuksia ja läpinäkyvyyttä sekä värin ja paperin vuorovaikutusta – sitä, miten ne viestivät keskenään ja määrittävät toisiaan. Esimerkkinä tästä on kuitujen laadun ja paperin liimauksen vaikutus värin imeytymiseen tai paperin reagointi käytettävään värisekoitus ja pigmenttiin. Rahkonen on aiemmin pitäytynyt kirkkaissa väreissä, mutta pigmenttikokeilujen ja omien värien valmistuksen myötä hänen viimeisimpiin töihinsä on tullut murrettuja värejä ja harmaan eri sävyjä.

Rahkosta kiinnostavat ylijäämäiset ja epätoivotut asiat, jotka jäävät kuvan ulkopuolelle huomion keskittyessä ilmeisiin asioihin. Hän painottaa hiomattomuutta ja rosoisuutta. Aiheet perustuvat pieniin piirroksiin, kuvioihin tai erityyppisiin toistoihin, jotka hän siirtää tietokoneelle digitaalista muokkausta varten. Rahkonen mieltää työnsä jännitteiden etsimiseksi, ja hän antaa eri osien olla liikkeessä, kunnes ne löytävät hänelle mieleisen paikan. Hän tutkiskelee tarkkaan omia prosessejaan, poimii niistä jälkiä ja siirtää oppimaansa tuleviin teoksiin. Rahkosta kiinnostavat työskentelyprosessit, joissa itse taideteos on välillä näkö- ja kosketusetäisyyden ulkopuolella. Esimerkkinä on valumuottien käyttö tai grafiikan tai animaation teko. Tuolloin on kyse pikemmin siitä, että seurataan ideaa, tehdään valmisteluja ja luodaan edellytyksiä sille, että jokin voi tapahtua tai muotoutua tietyllä tavalla. Itse lopputulos on aina jonkinasteinen yllätys.

Markus Åström
Kuraattori

Jenni Rahkonen

Jenni Rahkonen asuu ja työskentelee Helsingissä. Hän suoritti kuvataiteen maisterin tutkinnon Helsingin Kuvataideakatemiassa vuonna 2021 ja on valmistunut myös medianomiksi animaation erikoistumisalalta Turun ammattikorkeakoulusta vuonna 2012. Rahkonen on pitänyt yksityisnäyttelyitä Vallilan Panimon galleriassa, Galleria Huudossa ja Exhibition Laboratoryssä. Hänen elokuviaan on esitetty muun muassa seuraavilla festivaaleilla: Cinanima (Espinho, Portugali), Bogoshorts (Bogota, Kolumbia), Kyiv International Short Film Festival (Kiova, Ukraina), Reykjavik Shorts & Docs (Reykjavik, Islanti) ja Rakkautta & Anarkiaa (Helsinki). Rahkonen työskentelee tällä hetkellä Suomen Kulttuurirahaston apurahalla.   
 
Näyttelyn tukijat: 
Suomen Kulttuurirahasto, Uudenmaan rahasto 
Taiteen edistämiskeskus

Näyttelyt nyt käynnissä

Ilmainen sisäänpääsy

Elverket

Avoinna
ti klo 11–17
ke klo 11–20
to–su klo 11–17
ma kiinni

Sinne

Avoinna
ti–su klo 12–17