Sök på hemsidan

Elverket ti kl. 11–17, on kl. 11–20, to–sö kl. 11–17 | Sinne stängt 27.5–6.6. Nästa utställning öppnar 7.6

Hemmo Siponen: Saved But Meant to Load

Med utställningen Saved But Meant to Load avslutar Sinne utställningsåret 2021. Hemmo Siponens senaste helhet är en serie föreställande akvarellmålningar på duk i vilka han ser på paus, återhämtning, regenerering och vila. Utställningens tematik hämtar sin inspiration från TV- och datorspel. Konstnären tar fasta på så kallade Save points; platser i spel där spelarens karaktär kan uppgradera sig och hämta andan inför nästa prövning.* Siponen skapar en säregen atmosfär, det finns en överhängande mystik som är tryckande men ändå inte skrämmande. Siponens nya verk är drömlika men står i direkt dialog med den verklighet som vi lever idag.

I Saved But Meant to Load driver Hemmo Siponen sitt akvarellmåleri ännu ett steg vidare. Under sin studietid fördjupade sig Siponen i akvarellmåleriet och kom då i kontakt med en egenskap hos akvarellfärgen som vanligtvis inte nyttjas av konstnärer. För att kunna isolera denna egenskap och vidarestudera färgens beteende har Siponen valt att arbeta på duk istället för på papper. Akvarellmåleriet förknippas vanligen med transparenta och laverade färglager som rör sig i samspel med papprets fibrer och struktur. Siponens akvareller är i sin tur konstruerade så att de olika färglagren kan sköljas av från duken någorlunda kontrollerat men med varierande resultat. Det är en process i vilken det också förekommer en del överraskningsmoment. Akvarellmåleriets kännspaka penselföring försvinner och färgytorna i Siponens målningar har stundvis likheter med något man kan finna i grafiken.

Siponen som tidigare arbetat väldigt långt med ett abstrakt uttryck har denna gång gjort en helhet av målningar med föreställande motiv. Det är fiktiva platser, föremål och händelser som för tankarna till gammal bortglömd kunskap och folktro. Det är som om Siponen skildrar en främmande eller utdöd kultur som har tillgång till andra dimensioner och insikter. Han skapar utomjordsliga landskap och svänger på gravitationen och låter daggen hänga uppåt, han spänner upp ett tunt transparent tyg med vilket man kan ta emot någon som faller ner, han fyller flaskor med okända oljor, dofter och tinkturer. Mitt i allt det här lyckas Siponen förmedla en ro och ett lugn och övertygar att allt det som pågår i hans bildvärld framstår som något högst naturligt. Det är som om allt var ett logiskt svar på vår stress, vår ensamhet, vår kamp och vår önskan om att vardagen var mer förlåtande.

Markus Åström
Curator

 

*Save points eller också kallade Checkpoints är platser i längre äventyrsspel där spelaren kan spara sina framsteg. I spelets narrativ brukar dessa platser vara en indikation på att en större utmaning är runt hörnet eller så fungerar platsen som ett andhål där karaktären kan återhämta sig och justera och uppgradera sina inventarier. Save Points kan tänkas som obetydliga och hamnar lätt i skuggan av den stora dramatiska kurvan men är ändå platser som balanserar upp spelet och bidrar till spelupplevelsen och spelets övergripande stämning.

Hemmo Siponen

Hemmo Siponen (f. 1991) bor och arbetar i Helsingfors. Siponen utexaminerade 2019 MFA från linjen för måleri på Bildkonstakademin i Helsingfors. Hans senaste separatutställning Orsakarna visades på HAM-galleriet 2020. Hans konst ingår i HAM Helsingfors Konstmuseums samt Helsingfors bildkonstakademins samlingar. 2021 har Siponen har arbetat med ett arbetstipendium från Suomen Kulttuurirahasto.

hemmosiponen.fi

Aktuella utställningar

Fritt inträde

Elverket

Öppet
ti kl. 11–17
on kl. 11–20
to–sö kl. 11–17
må stängt

Sinne

Stängt
27.5–6.6
Nästa utställning öppnar 7.6