Everlasting Soup på Stora Robertsgatan 16, bild av Farbod Fakharzadeh. Original foto från Helsingfors stadsmuseum och Andelslaget Elanto samling, 1958.
Farbod Fakharzadeh och Katie Lenanton fungerar tillsammans som Everlasting Soup utställningens kuratorer, värdar och kockar, i samarbete med konstnärerna Alejandra Alarcón, Bebetton (Eeva Rönkä & Jani A Purhonen), Michaela Casková och Gladys Camilo.
Fester och gemenskap har länge varit viktiga på kulturfältet. I århundraden har salongens grundelement – gästfrihet, konstverk och (intellektuell) diskussion – förenats och förverkligats på olika sätt, utgående från de föränderliga offentliga sfärerna och människorna de består av. Det här projektet är en hyllning till denna historia och de berömda konstnärsdrivna restaurangerna på 1960- och 1970-talet som delvis influerade den relationella estetiken som uppstod på 1990-talet.
Vi tar också lokalhistoria i beaktande – år 1936 drev kooperativet Elanto en ”tredje klassens” matsal för arbetare i den lokal där Sinne finns idag. I motsats till de finare och bekvämare matsalarna av ”andra klass”, strävade den här efter att hålla priserna låga och få många kunder att rymmas i salen. Elantos matsal erbjöd mindre bemedlade en möjlighet att få ett snabbt mål mat tillsammans kolleger och familj.
Everlasting Soup hedrar vissa sidor av detta arv, men genom att byta fokus från salong till kök vill vi också utmana, omstörta och bringa i jäsning dessa sidor så att de blir något oväntat. Köken som historiskt sett varit osynliga för gästerna har ofta inhyst kroppar och subjekt som vanligen inte varit välkomna i maktens sfärer. Men köket är – och har alltid varit – en plats för kritisk diskussion, relationer, kontakter, samhörighet, skvaller, viktiga diskussioner, sammansvärjningar, skratt, lek, kreativitet och kollektivt drömmande.
En målsättning för Everlasting Soup är att med hjälp av köksprat och kökstraditioner skapa en välkomnande miljö där kulturfältets prekariat och andra kan diskutera sitt levebröd och arbetsförhållanden. Vi utgår från och arbetar med den eviga soppan som metafor, där resterna av gårdagens buljong blir morgondagens början. Vi föreslår ett kollektivt kuratorskap som strävar efter att främja långsiktiga processartade relationer. Samtidigt uppstår och ackumuleras ätbara konstverk som förtärs i samband med offentliga provsmakningsevenemang. Rummets inre kittel bubblar av forskningstrådar som har att göra med att blanda drycker, sköta om buljonger, baka kakor och förvandla matrester. Tankar, objekt och människor marineras tillsammans. Istället för en vernissage, ordnas en finissage och fest där sex veckor av forskning, diskussioner och överblivna rester presenteras.
Samtidigt inser vi att utställningens tidsbundna natur påverkar hur hållbart (och intensivt) vårt spekulativa experiment kan vara. Hur kan vi inom ramen för de utmanande och systematiska villkoren vi står inför fortsätta anrätta hopp utan att koka över – och respektera tidsramarna, kapaciteterna och sfärerna vi har privilegiet att vistas i? Vi ämnar lära oss i praktiken, och kommer att frossa i den svenka översättningen av utställningens titel – evig soppa. Må vi alla ha möjlighet och resurser att hålla fast i problemen, och tidvis vältra oss i den eviga röran.
Ni är välkomna att tillsammans med oss tänka på soppighet, näring, socialitet och service. Tänk på vem som är (och har varit) närvarande vid bordet (och middagsbjudningen), och smaka på hur rester, ackumulering och kryddning av buljong fungerar i utställningskontext. Ni får gärna anmäla er till en sopplunch eller provsmakning och diskussion. Kom för att umgås, kritisera, tala skit och skvallra! Låt oss kollektivt utveckla strategier för att navigera på vågorna av mångfacetterade svårigheter som vi står inför idag.
Kuratorerna Farbod Fakharzadeh och Katie Lenanton
Gratis program
Mera information och anmälning via länkarna. Evenemangen hålls på engelska.
Delta i diskussionssoppluncher tillsammans med Farbod, Katie och olika hedersgäster
varje ons–fre 22.1–28.2, kl. 12–14
Anmälning krävs. Anmäl dig här
Laga bläck av sopprester tillsammans med Michaela Casková
lördag 1.2, kl. 12–14
Anmälning krävs. Anmäl dig här
Smaka på brygder och buljonger tillsammans med Bebetton
söndag 2.2, kl. 14–16
Eftermiddagstårtbjudning tillsammans med Alejandra Alarcón
lördag 22.2, kl. 14–17
Boka en Bar Tender-session med Katie Lenanton
onsdagar 5.2, 12.2, 19.2, 26.2, kl. 15:30–16:30
Anmälning krävs. Anmäl dig här
Finissage och festmåltid
lördag 1.3, kl. 16–19
Följ @everlastingsoup på Instagram för uppdateringar och överraskningar.
Om kuratorerna och konstnärerna
Farbod Fakhaezadeh (han) är en konstnär och kurator vars arbete har att göra med minne, historia och politik, i synnerhet i förhållande till uppfattningar om gästfrihet, kollektiva konstruktioner, regenerativ verksamhet och politiska föreställningar. I sitt senaste mikroutställningsprojekt Inside/Outside undersöker han gränserna mellan offentligt och privat, historia och minne samt personligt och politiskt.
Katie Lenanton (hon) är en intersektionell feminist och kurator, konstnärlig forskare, skribent och redaktör som arbetar kollektivt med medier som till exempel utställningar, sociala metoder, vilda växter, konceptuella cocktailar, publikationer, doft och näring.
Hennes projekt Bar Tender är en mobil popup-konstbar och ett fortgående relationellt konst- och kuratorprojekt. Projektet drar paralleller mellan kuratorns och bartenderns arbete och sociala dynamik – båda lyssnar tålmodigt på konstnärernas-stamkundernas idéer, svårigheter och förhoppningar.
Alejandra Alarcón (hon) är en mexikansk interdisciplinär konstnär som förenar mat och konst i sitt arbete. Hon utgår från en dekolonial och ekofeministisk syn på kunskapsproduktion, och hennes intresse för (mat-) hållbarhet – säsongsbundenhet och samarbete med icke-människor – är sammanflätat med kroppsliga handlingar som till exempel att gå, furagera, laga mat och smälta maten.
Bebetton gör lantvin och seglar en grovskuren picknick på konstens hav. Konstprojektet startades av Eeva Rönkä (hon) och Jani Anders Purhonen (han) med avsikten att blanda olikartade element på meningsfulla sätt. Bebetton fokuserar på gåvoekonomi och vinproduktion i utvidgad bemärkelse. Rönkä och Purhonen är också medlemmar av matkonstkollektivet Koekeittiö.
Michaela Cascová (hon) är en konstnär, konstpedagog, nomadisk trädgårdsmästare och furagerare som iakttar händelser i atmosfären. Att gå, observera, fråga, vara tyst, lyssna, fantisera, plocka, furagera, kartlägga och teckna är några av hennes arbetsmetoder. Hon motiveras av processer som har att göra med att ta kontakt, dela med sig och lära sig tillsammans.
Gladys Camilo (hon) är en interdisciplinär konstnär vars arbete kretsar kring hållbarhet och den naturliga världen. I sitt arbete undersöker Camilo hur omsorg – både som arbete och material – formar personliga och kollektiva identiteter. Hennes senaste textilskulpturer utforskar tanken om moderskap som ett epicentrum för kreativitet, trauma och läkande.
Aktuella utställningar
Elverket
Stängt
Nästa utställning öppnas 31.1
Sinne
Stängt
Nästa utställning öppnas 22.1