Hae sivustolta

Elverket ti–su klo 11–17 | Sinne ti–su klo 12–17

Everlasting Soup

Everlasting Soup Iso Roobertinkatu 16, kuva Farbod Fakharzadeh. Alkuperäinen valokuva Helsingin kaupunginmuseo ja Osuusliike Elannon kokoelma, 1958.

Everlasting Soup näyttelyn kuratoivat, järjestävät ja kokkaavat kuraattorit Farbod Fakharzadeh ja Katie Lenanton taiteellisina yhteistyökumppaneinaan Alejandra Alarcón, Bebetton (Eeva Rönkä & Jani A Purhonen), Michaela Casková ja Gladys Camilo.

 

Juhliminen ja yhdessäolo ovat kuuluneet olennaisina kulttuurikenttään. Vuosisatojen ajan salonkivastaanoton ydinelementtejä – vieraanvaraisuutta, taideteoksia ja (intellektuellia) keskustelua – on muokattu ja toteutettu muuttuvien julkisten sfäärien ja niitä asuttavien ihmisten tarpeiden mukaan. Projektimme viittaa tähän historiaan ja samalla 1960- ja 1970-lukujen juhlittuihin taiteilijaravintoloihin, jotka inspiroivat osaltaan relaatioestetiikkaa 1990-luvulla ja myöhemminkin.

Mukana on myös paikallishistoriaa – vuonna 1936 Sinnen galleriatila oli ”kolmannen luokan” työläisten kanttiini, jota pyöritti osuusliike Elanto. Toisin kuin hienommissa ja mukavammissa ”toisen luokan” kanttiineissa, täällä tarjoiltiin vaatimatonta ruokaa vieri vieressä istuville asiakkaille, jotka kaipasivat nopeaa ateriaa työtovereiden ja läheisten seurassa, vaikka rahasta ehkä tekikin tiukkaa.

Everlasting Soup kunnioittaa näitä perinteitä, joita haluamme toisaalta haastaa, keikuttaa ja kuohuttaa tavoittaaksemme jotakin uutta, ja samalla käännämme huomion salongista keittiöön. Historiallisesti vieraat eivät ole yleensä nähneet keittiötä, vaan sitä kansoittavat useimmiten kehot ja subjektit, jotka eivät ole tervetulleita valtaapitävien seuraan. Silti keittiö on – ja on aina ollut – kritiikin esittämisen, yhteyksien, liittoutumisen, juoruilun, tärkeiden keskusteluiden, juonimisen, naurun, leikin, luomisen ja yhteisen unelmoinnin tila.

Nostamalla esiin keittiöpuheen ja keittiötraditiot Everlasting Soup pyrkii luomaan jatkuvassa epävarmuudessa eläville kulttuurityöntekijöille ja kaikille muillekin solidaarisen tilan, jossa keskustella toimeentulosta ja työskentelyolosuhteista. Tämän työn ytimessä ja välineenä on metaforinen ikuinen soppa, jossa päivän päätteeksi kattilaan jääneen liemen tähteistä tulee seuraavan päivän keiton pohja. Kollektiivisessa kuratoinnissamme pyrimme luomaan kestäviä proseduraalisia suhteita. Samalla syntyy tarjottavaksi syötäviä taideteoksia, joita nautitaan julkisissa maistelutilaisuuksissa. Näyttelytilan padassa poreilee tutkimusjuonteita, jotka liittyvät juomien valmistamiseen, liemen keittämiseen, kakunleivontaan ja ruoan rippeiden hyödyntämiseen. Ajatukset, esineet ja ihmiset hautuvat yhdessä. Näyttelyavajaisten sijasta järjestämme lopuksi päättäjäiset ja rääppiäiset, joissa keskitymme kuuden viikon tutkimustyöhön, keskusteluihin ja tähteisiin.

Olemme tietoisia siitä, että näyttelyn aikasidonnaisuus muovaa sitä, miten kestävä (ja intensiivinen) spekulatiivinen kokeilumme voi olla. Kuinka pitää yllä toivoa haastavissa ja systeemisissä olosuhteissa kiehauttamatta soppaa yli – ja samalla kunnioittaa sitä aikaa, niitä kykyjä ja maailmoja, joissa meillä on etuoikeus elää? Sitoudumme oppimaan tekemällä ja otamme samalla ilon irti siitä, että elämä on näyttelyn nimen mukaisesti ikuista soppaa. Olkoon meillä kaikilla mahdollisuus ja resursseja pysytellä pinteessä ja toisinaan rypeä ikuisessa sotkussa.

Liity siis seuraamme ajattelemaan soppaisuutta, syömistä, seurallisuutta ja serveeraamista. Pohtimaan, kuka on (ja on ollut) mukana (illalliskutsujen) pöydässä, ja maistelemaan, miten tähteet, kartuttaminen ja liemen maustaminen voivat toimia näyttelyn kontekstissa. Tervetuloa ilmoittautumaan keskustelevalle keittolounaalle tai maistelutilaisuuteen. Tule näyttelyyn notkumaan, ilkkumaan ja puhumaan potaskaa ja jakamaan juoruja! Kehitetään yhdessä strategioita, joilla luovia nykypäivän haasteiden myllertävissä virtauksissa.

Kuraattorit Farbod Fakharzadeh ja Katie Lenanton

Näyttelyn maksuton ohjelma

Lisätietoja ja ilmoittautumiset linkkien kautta. Tapahtumien kieli on englanti.
Lue lisää kaikista tapahtumista englanniksi täältä.

Liity Farbodin, Katien ja kutsuttujen vieraidemme seuraan keskustelullisille soppalounaille
Joka ke–pe näyttelyn ajan 22.1.–28.2. klo 12–14. Tapahtuman kesto on 2 tuntia.
Lounaalle pitää ilmoittautua. Tapahtumiin on paikkoja jäljellä. Ilmoittaudu täällä

Tee värejä sopan tähteistä Michaela Caskován kanssa
Lauantaina 1.2. klo 12–14
Tapahtuma on loppuunvarattu. Ilmoittaudu odotuslistalle. Ilmoittaudu täällä

Maistele haudukkeita ja liemiä Bebettonin kanssa
Sunnuntaina 2.2. klo 14–16
Tapahtumaan ei tarvitse ilmoittautua.

Agnė Bagdžiūnaitėn performatiivinen luento
Sunnuntaina 16.2. klo 14–16
Tapahtumaan ei tarvitse ilmoittautua.

Alejandra Alarcónin pitkän iltapäivän kakkutarjoilu
Lauantaina 22.2. klo 14–17
Tapahtumaan ei tarvitse ilmoittautua.

Varaa Bar Tender sessio Katie Lenantonin kanssa
Keskiviikkoisin 5.2, 12.2, 19.2, 26.2. klo 15:30–16:30
Sessiot ovat loppuunvarattu. Ilmoittaudu odotuslistalle. Ilmoittaudu täällä

Päättäjäiset ja rääppiäiset
Lauantaina 1.3. klo 16–21
Tapahtumaan ei tarvitse ilmoittautua.

Seuraa päivityksiä ja yllätyksiä Instagramissa @everlastingsoup

Kuraattoreista ja taiteilijoista

Farbod Fakharzadeh on taiteilija ja kuraattori, joka käsittelee töissään muistia, historiaa ja politiikkaa etenkin suhteessa käsityksiin vieraanvaraisuudesta, yhteisestä rakentamisesta, uudistavasta toimijuudesta ja poliittisista mielikuvitusmaailmoista. Hänen uusin piennäyttelyprojektinsa, Inside/Outside, tunnustelee julkisen/yksityisen, historian/muistojen ja henkilökohtaisen/poliittisen raja-alueita.

Katie Lenanton on intersektionaalisfeministinen kuraattori, taiteentutkija, kirjoittaja ja toimittaja, jonka kollektiivisen työskentelytavan välineitä ovat muun muassa näyttelyjen tekeminen, sosiaalisesti osallistuva praktiikka, keräilytalous, käsitteelliset cocktailit, julkaisutoiminta, tuoksut ja ravitsemus.

Hänen projektinsa Bar Tender on liikkuva pop-up-taidebaari ja pitkäaikainen relaatiotaiteellinen kuratointiprojekti. Se rinnastaa kuraattorin ja baarimikon työn ja sosiaalisen dynamiikan – molemmat kuuntelevat kärsivällisesti taiteilija-asiakkaiden ideoita, vaikeuksia ja toiveita.

Alejandra Alarcón on meksikolainen poikkitaiteellinen taiteilija, joka työskentelee ruoan ja taiteen välimaastossa. Hänen työnsä perustana on dekolonialistinen ja feministinen suhtautuminen tiedon tuottamiseen ja hän toteuttaa kiinnostustaan kestävään (ruoan) tuotantoon – satokausiajatteluun, muunlajiseen yhteistyöhön – usein yhdistettynä ruumiilliseen toimintaan, kuten kävelemiseen, ruoan keräilyyn, kokkaamiseen ja ruoan sulatteluun.

Bebetton tekee maalaisviiniä ja seikkailee eväsretkellä taiteen vaikeakulkuisessa maastossa. Bebetton on Eeva Röngän ja Jani Anders Purhosen yhteinen taidehanke, jonka tavoitteena on sekoittaa eriparisia elementtejä merkityksellisillä tavoilla. Bebetton keskittyy lahjatalouteen ja viinin tuotantoon laajemmassa merkityksessä. Rönkä ja Purhonen kuuluvat myös Koekeittiö-nimiseen ruokataidekollektiiviin.

Michaela Casková on taiteilija, taidekasvattaja, nomadipuutarhuri ja sääilmiöitä seuraava keräilijä. Hänen työtapojaan ovat mm. kävely, havainnointi, kyseleminen, hiljaa oleminen, kuunteleminen, kuvittelu, poimiminen, keräily, kartoittaminen ja piirtäminen, ja häntä motivoivat yhteyden saamisen, jakamisen, yhdessä tekemisen, olemisen ja oppimisen prosessit.

Gladys Camilo on poikkitaiteellinen taiteilija, jonka työskentelyn keskiössä ovat kestävä kehitys ja luonnonmukainen maailma. Camilo tutkii töissään, miten hoiva – sekä työ että materiaalinen apu – muovaa henkilökohtaisia ja kollektiivisia identiteettejä. Hänen viimeaikaiset tekstiiliveistoksensa pohtivat äitimisen käsitettä luovuuden, trauman ja paranemisen ytimessä.

Näyttelyt nyt käynnissä

Ilmainen sisäänpääsy

Elverket

Avoinna
ti–su klo 11–17

Sinne

Avoinna
ti–su klo 12–17