Sök på hemsidan

Elverket ti kl. 11–17, on kl. 11–20, to–sö kl. 11–17 | Sinne ti–sö kl. 12–17

Eveliina Hämäläinen: Path

Eveliina Hämäläinen är intresserad av seendet och hur man genererar upplevelser och intryck med enbart blicken. I utställningen Path har Hämäläinen låtit sig inspireras av sina egna nattliga vandringar och de intryck hon samlat på vägen. Med en serie stora dunkla oljemålningar leder hon betraktaren in i ett viskande och snårigt landskap.

När mörkret fallit på och vår syn försvagas tar våra övriga sinnen vid, fantasin sätter igång och upplevelsen av platsen intensifieras. Det är den här typ av upplevelse-processer som Hämäläinen tar fasta på i sina nya serie målningar. Det blir ett landskapsmåleri som inte är ute efter att bevisa det visuellt spektakulära i landskapet utan istället vänder hon blicken inåt till ett intimt fysiskt möte med platsen och miljön. Det enda ledande ljuset i målningarna är månen, den är inte avbildad som sådan men i dess svaga monokroma ljus framträder blad, rötter och grenar som fyller hela dukens yta. I Path nyttjar sig Hämäläinen också av rörelsen som ett redskap för att förstärka känslan av en animerad vegetation. Med stillsamma kompositioner lockar hon in den trevande blicken till ett ofamnande och välkomnande mörker.

Hämäläinens arbetsmetod är intuitiv och konstnärens möte med målningen handlar mer om vad målningen ger tillbaka än vad hon själv tillför. Tekniskt sett tar hennes subtraktiva måleri form likt bilden på en exponerad och framkallad film. Hämäläinen börjar med en mörk yta och genom att vartefter radera områden av färgen släpper hon in ljus i bilden och motivet börjar långsamt träda fram.

I samband med utställningen Path har Hämäläinen arbetat på Pro Artibus residens Torpet i Ekenäs.

 

EVELIINA HÄMÄLÄINEN
Eveliina Hämäläinen (f. 1984) utexaminerades från Bildkonstakademin år 2013. Hon arbetar med måleri och miljökonst. Hennes senaste utställningar innefattar Yön puutarha, Galleria Huuto, Helsingfors 2019, Healing Garden, Newhouse Center for Contemporary Art, New York 2019, Goodbye Kiss, Kulttuurikellari, Savonlinna 2018 och Pelastus & Rangaistus, Aineen Taidemuseo, Torneå 2018. Hennes verk finns i Nationalgalleriets och Kone Stiftelsens samlingar.

Svenska kulturfonden och Centret för konstfrämjande har stött utställningen.

Konstnären vill tacka Pro Artibus residens Torpet i Ekenäs och Örö Residency Programme.

 

Eveliina Hämäläinens hemsida

Bild: Eveliina Hämäläinen, Avsked, 2019. Detalj. Olja på duk, 250×200.

Aktuella utställningar

Fritt inträde

Elverket

Öppet
ti kl. 11–17
on kl. 11–20
to–sö kl. 11–17
må stängt

Sinne

Öppet
ti–sö kl. 12–17
må stängt