Hae sivustolta

Sinne ti–su klo 12–17 | Elverket kiinni 15.4.–23.5. Seuraava näyttely avautuu 24.5.

Eveliina Hämäläinen: Path

Eveliina Hämäläinen on kiinnostunut havainnosta ja siitä minkälaisia kokemuksia ja vaikutteita on mahdollista välittää vain katseeseen pohjautuen. Hämäläinen on Path-näyttelyssään löytänyt inspiraatiota öisistä kävelyretkistä ja niiden aikana keräämistään vaikutelmista. Tummanpuhuvilla öljymaalauksilla hän johdattaa katsojan hiljaiseen tiheään maisemaan.

Kun pimeys laskeutuu ja näköaisti heikentyy, voimistuvat muut aistit. Mielikuviteltu kokemus ympäristöstä tiivistyy. Hämäläisen viimeisin maalaussarja kiinnittyy juuri näihin kokemusprosesseihin. Maisemamaalaukset eivät pyri toisintamaan maiseman visuaalisuutta – sen sijaan hän kääntää katseen sisäänpäin intiimiksi, fyysiseksi kohtaamiseksi paikan ja ympäristön kanssa. Kuu on maalauksissa ainoa valonlähde – sitä ei ole kuvattu sellaisenaan, vaan heikkona, monokromaattisena heijatuksena lehdissä, juurissa ja oksissa, joka täyttää koko kankaan pinnan. Path-näyttelyssään Hämäläinen hyödyntää työvälineenään myös liikettä vahvistaakseen tunnetta animoituneesta kasvillisuudesta. Hiljaisissa sommitelmissaan hän houkuttelee katseen vieraaseen, vieraanvaraiseen pimeyteen.

Hämäläisen työmetodi on intuitiivinen, ja taiteilijan kohtaamisessa maalauksen kanssa on pikemminkin kyse siitä, mitä maalaus antaa takaisin kuin siitä, mitä hän itse tuo siihen. Tekniseltä kannalta hänen maalaustaiteensa saa muotonsa valottuneen ja kehitetyn filmin tapaan. Hämäläinen aloittaa tummalla pinnalla, jonka jälkeen väriä pois raaputtamalla hän päästää valon kuvaan, jolloin aihe alkaa hitaasti muotoutua esiin.

Path-näyttelyään valmistellessa Hämäläinen on työskennellyt Pro Artibuksen Torppa-residenssissä Tammisaaressa.

 

EVELIINA HÄMÄLÄINEN
Eveliina Hämäläinen KuM (s. 1984) on valmistunut Kuvataideakatemiasta 2013. Hämäläinen työskentelee maalauksen ja maataiteen keinoin. Hänen teoksiaan on esitetty viimeisimpänä näyttelyissä Yön puutarha, Galleria Huuto, Helsinki 2019, Healing Garden, Newhouse Center for Contemporary Art, New York 2019, Goodbye Kiss, Kulttuurikellari, Savonlinna 2018, Pelastus & Rangaistus, Aineen Taidemuseo, Tornio 2018. Hämäläisen teoksia on Kansallisgallerian ja Koneen Säätiön kokoelmissa.

Näyttelyä ovat tukeneet Svenska kulturfonden ja Taiteen edistämiskeskus.

Taiteilija haluaa kiittää: Torppa residenssi – Pro Artibus Tammisaari sekä Örö Residency Programme.

 

Eveliina Hämäläisen kotisivut

Kuva: Eveliina Hämäläinen, Lähtö, 2019. Yksityiskohta. Öljy kankaalle, 250×200.

Näyttelyt nyt käynnissä

Ilmainen sisäänpääsy

Elverket

Kiinni 15.4.–23.5.
Seuraava näyttely avautuu 24.5.

Sinne

Avoinna
ti–su klo 12–17