Sök på hemsidan

Elverket ti kl. 11–17, on kl. 11–20, to–sö kl. 11–17 | Sinne ti–sö kl. 12–17

Camilla Edström Ödemark: Infinite Circle/Nothing Beyond

Sinne har glädjen att öppna det nya året med en utställning av Camilla Edström Ödemark. Edström Ödemark är hemifrån Åland och bor och arbetar i Malmö, Sverige. Hon jobbar med installationskonst, skulptur och rörlig bild. Kärnan i hennes arbete är intresset för identitetsfrågor, utanförskap och kapitalism. I populärkultur och myter söker hon efter spår och strukturer som skapar och upprätthåller den västerländska identiteten. I utställningen Infinite Circle/Nothing Beyond har hon använt sig till Narcissosmyten som ingång. Den nya serien av verk har en tematik som byggs upp kring självbild, världsuppfattning och gränser. Utställningen består av video och skulptur.

Edström Ödemark lyfter i utställningen fram ett fenomen som idag följer, styr och formar oss. Algoritmerna är ett instruktionsflöde som kommer från matematiken och som används som ett redskap till att nå olika typer av resultat. Idag är algoritmen en aktör som opererar bakom kulisserna långt inne i vår nätuppkopplade vardag; koder skapta för att studera vårt beteende, kategorisera oss och för att filtrera fram en verklighet som den antar att vi vill interagera med. Ofta är intresset bakom algoritmerna ekonomiskt eller politiskt. Ett fantastiskt verktyg för den som vill samla på information och påverka stora grupper av människor. Samtidigt skapar de rundgång i sociala medier, en ekokammare som bekräftar och förstärker individens världsuppfattning och orsakar vanföreställningar och självcentrering. Edström Ödemark fokuserar i flera av sina verk på rundgången i dessa filterbubblor, hon använder sig av speglar, torkade växter, mobiltelefoner, selfie sticks gjutna i silikon, datakablar samt bilder och videomaterial. Hennes kollageaktiga skulpturala arbeten blir en sorts förlängning av koderna med vilken de kan sträcka sig ut i rummet. Det rörliga bildmaterialet i utställningen är hämtade från olika håll på nätet, virala videosnuttar, YouTube-tutorials mm. Videoverket Transit fortsätter i samma tematik men ser på landsgränsen och passerandet genom och över den, som en identietsbekräftande mekanism.

Camilla Edström Ödemark (f.1985) utexaminerades BFA från Konstfack i Stockholm Sverige 2014. Hon bor och arbetar i Malmö Sverige och sedan 2017 är hon styrelsemedlem i det konstnärsdrivna galleriet Galleri CC i Malmö. Hennes konst har visats bland annat av Isthisit? (EN) och Skien Kunsthall (NO) och i mars 2019 aktuell på Galleri 54 (SV). Hon har senast ställt ut i Helsingfors 2018 på Third Space. På sidan om sitt eget konstnärliga arbete har hon också fungerat som curator.

Utställningen har fått stöd från Svenska Kulturfonden, Konstsamfundet, Oskar Öflunds Stiftelse och AiR Sandnes,

 

http://www.edstromodemark.com

Aktuella utställningar

Fritt inträde

Elverket

Öppet
ti kl. 11–17
on kl. 11–20
to–sö kl. 11–17
må stängt

Sinne

Öppet
ti–sö kl. 12–17
må stängt