Hae sivustolta

Elverket ti klo 11–17, ke klo 11–20, to–su klo 11–17 | Sinne ti–su klo 12–17

Camilla Edström Ödemark: Infinite Circle/Nothing Beyond

Sinnellä on ilo aloittaa uusi vuosi Camilla Edström Ödemarkin näyttelyllä. Ahvenanmaalta kotoisin oleva Ödemark asuu ja työskentelee Malmössä. Työssään hän käyttää välineinään installaatiota, kuvanveistoa ja liikkuvaa kuvaa. Hänen taiteensa ydinaiheita ovat identiteetti, ulkopuolisuus ja kapitalismi. Ödemark etsii populaarikulttuurista ja myyteistä jälkiä ja rakenteita, jotka luovat ja ylläpitävät länsimaista identiteettiä. Näyttelyssä Infinite Circle/Nothing Beyond hän on käyttänyt lähtökohtanaan Narkissoksen myyttiä. Uuden teossarjan teemat rakentuvat omakuvan, maailmankuvan ja rajojen ympärille. Näyttelyssä nähdään videoita ja veistoksia.

Edström Ödemark tarkastelee näyttelyssään ilmiötä, joka nykyisin seuraa, ohjailee ja vaikuttaa meihin kaikkiin. Algoritmit ovat alkujaan matemaattisia toimintakaavioita, joita käytetään monenlaisten tulosten aikaansaamiseksi. Nykyisin algoritmit ovat syvällä verkottuneen arjen kulisseissa toimivia koodeja, jotka tarkkailevat meidän käyttäytymistämme, luokittelevat meitä ja suodattavat esiin todellisuuden, jonka kanssa ne arvelevat meidän mielellään vuorovaikuttavan. Usein algoritmien taustalla olevat vaikuttimet ovat taloudellisia tai poliittisia. Ne ovat loistava työkalu niille, jotka haluavat kerätä tietoa ja vaikuttaa suuriin ihmisryhmiin. Samalla ne luovat sosiaalisen median noidankehän, kaikukammion joka myötäilee ja vahvistaa yksilön maailmankuvaa ja saa aikaiseksi harhaluuloja ja itsekeskeisyyttä. Edström Ödemark tarkastelee monissa teoksissaan tätä informaatiokuplissa toimivaa noidankehää käyttämällä peilejä, kuivattuja kasveja, kännyköitä, silikonista valettuja selfiekeppejä, datakaapeleita sekä netis-tä haettua kuvaa ja videota. Hänen kollaasinomaiset veistokselliset teoksensa ovat kuin koodien jatkeita, jotka levittäytyvät tilaan. Näyttelyn liikkuva kuvamateriaali koostuu muun muassa viraalisista videoklipeistä, YouTube-tutoriaaleista ja muusta internetistä löydetystä materiaalista. Videoteos Transit jatkaa samaa tematiikkaa tarkastelemalla maiden välisiä rajoja ja niiden kautta ja läpi kulkemista identiteettiä vahvistavana mekanismina.

Camilla Edström Ödemark (s. 1985) valmistui taiteen kandidaatiksi Tukholman Konstfacketista vuonna 2014. Hän asuu ja työskentelee Malmössä. Vuodesta 2017 hän on ollut taiteilijavetoisen Galleri CC:n johtokunnan jäsen. Hänen teoksiaan on ollut esillä muun muassa Isthisit? -tilassa Britanniassa ja Skienin taidehallissa Norjassa, ja maaliskuussa 2019 niitä nähdään Galleri 54:ssä Ruotsissa. Hänen edellinen näyttelynsä Helsingissä oli Third Space -galleriassa vuonna 2018. Taiteellisen työnsä ohessa Edström Ödemark on myös toiminut kuraattorina.

Näyttelyä ovat tukeneet Svenska Kulturfonden, Konstsamfundet, Oskar Öflundin säätiö ja AiR Sandnes.

www.edstromodemark.com

Näyttelyt nyt käynnissä

Ilmainen sisäänpääsy

Elverket

Avoinna
ti klo 11–17
ke klo 11–20
to–su klo 11–17
ma kiinni

Sinne

Avoinna
ti–su klo 12–17
ma kiinni