Sök på hemsidan

Midsommar 21–23.6 har gallerierna stängt | Elverket ti kl. 11–17, on kl. 11–20, to–sö kl. 11–17 | Sinne ti–sö kl. 12–17

Utställningstekniker Peik Neovius

Vem jobbar på Pro Artibus och vad gör vi? Vi fortsätter med vår serie med presentationer av alla i personalen, och sjätte i tur är utställningstekniker Peik Neovius.

 

Vilken är din arbetsuppgift på Pro Artibus?

Jag är utställningstekniker, i vissa organisationer även känd som museimästare. Min tid är ganska jämnt fördelad mellan att planera och hänga utställningar, samt att sköta om logistiken för Pro Artibus deponeringsverksamhet.

 

Vad tycker du mest om i ditt jobb, och varför?

Mångsidigheten är det första jag tänker på. Men minst lika viktigt är det att tillsammans med konstnärer få verkställa de mest underliga projekt och hitta på unika lösningar till högtflygande idéer man aldrig kunnat föreställa sig. Det finns dessutom en bra balans i mitt arbete mellan regelbundna deadlines och diverse projekt som förverkligas i en lugnare takt.

 

Vilket är ditt favoritkonstverk i Pro Artibus samling, och varför?

Jag vill gärna säga något av Saara Ekström, kanske de Rörliga porträtten eller serien Excess & Ascecis, men det blir för svårt att välja bara ett verk. Stefan Ottos videoverk Descent är otroligt. Väldigt estetiskt, rentav hypnotiserande, men samtidigt fullt av substans och historia.

Peik installerar högtalare för verket Bird’s Nest (2001–) av Jan-Erik Andersson & Shawn Decker som är en del av OASIS utställningen i Ekenäs sommaren 2021.

Saara Ekström, Ur serien Excess & Ascesis, 2010, fotografi.

Stefan Otto, Descent, 2015, video.