Sök på hemsidan

Elverket ti kl. 11–17, on kl. 11–20, to–sö kl. 11–17 | Sinne ti–sö kl. 12–17

Rörligt porträtt av Björn Teir

”I Hans Holbeins (1497-1542) magnetiska porträttmålning ”Ambassadörerna” lutar sig två välklädda män mot ett bord fullt av föremål som illustrerar de inflytelserika karlarnas karriär och kunnighet, men som även symboliserar egenskaper vilka inte lätt kan spåras. Med Holbeins målning som inspirationskälla intervjuade jag Wivan Nygård-Fagerudd och Björn Teir om allt som format deras vägar och val i livet. Slutresultatet blev två rörliga videoporträtt med ett antal visuella nycklar till personernas karaktärer och identitet, medan de också innehåller en intuitiv tolkning av mina modellers inre egenskaper.

En flygande duva, blommande kvistar, gröna draperier och antika notböcker som balanseras upp av äpplen och dekorativa snäckor. I kvinnans porträtt kan man se kultur och kunskap, ett mångsidigt yrke, strävan för en bättre värld, öppenhet, ansvar och feminin styrka. Runt mannen svävar gula riddar- och blåa morpho peleides -fjärilar, medan han långsamt snurrar på jordgloben i en omgivning med skandinaviska inslag, vykort av flygplan, ängsblommor och stenar slipade av havet. Här representerar föremålen förtroendepositioner, stabilitet, resor, diplomati, naturnärhet och erfarenhet.

Fjärilarna beställdes som puppor från England och sköttes på Botaniska trädgården i Kajsaniemi, där jag fick uppföra min lilla fjärilfarm. Duvan tränades av djurskötaren Tuikku Kaimio och till allas begeistrade förvåning flög den världens vackraste svängar i det trånga rummet där porträtten filmades. Den blommande kvisten klippte jag i smyg en sommarnatt från buskarna runt Larin Paraskes bronsstaty. Den ingermanländska kvinnliga diktsångerskan, om någon, representerar ett historiskt kulturarv som jag ville hedra och inkludera i porträtten, vilka innehåller mer hemligheter än de genast avslöjar.”

Saara Ekström, konstnär

Saara Ekströms porträtt är de första beställningsporträtt som gjorts med video i Finland. De avporträtterar Björn Teir, Svenska kulturfondens f.d. styrelseordförande och Wivan Nygård-Fagerudd, Svenska kulturfondens f.d. delegationsordförande.

Saara Ekström (f. 1965 i Åbo) utexaminerades från Åbo ritskola år 1986 och debuterade samtidigt som konstnär. I början av sin karriär arbetade hon mest med måleri och konstgrafik, men har senare övergått till fotografi och rörlig bild. Ekström har haft tiotals separatutställningar och visat sina verk runtom i världen. Hon har också gjort fem offentliga verk. Den flerfaldigt prisbelönta konstnären fick bland annat AVEK-priset för sin mediekonst år 2018. Ekströms verk finns i finländska, svenska och amerikanska samlingar.