Sök på hemsidan

Sinne ti–sö kl. 12–17 | Elverket stängt 15.4–23.5. Nästa utställning öppnar 24.5

Descent

I  videoverket ”Descent” (sv. härkomst) behandlar Stefan Otto den egna släktens förflutna. Verket har tillkommit efter att Otto funnit en bunt med dikter skrivna av hans morfar, som under drygt tre år gick till fots genom ett Europa lagt i ruiner efter II:a världskriget.

Morfadern letade efter sin familj, d.v.s. Stefan Ottos mor och mormor. Han hade tillhört de sk. Sudettyskarna i Tjeckoslovakien. Han var tysk och nazist. Som inkallad i den tyska armén skötte han, på en flodbåt på Donau, transporter av råvaror och förnödenheter mellan Budapest och Svarta Havet. 1944 blev han tillfångatagen av den röda armén och placerades i ett fångläger i Rumänien. Ett år senare 1945, strax innan krigets slut lyckades han ta sig ut, men sedan skulle det alltså ta honom ännu tre år av fotvandring innan han blev återförenad med sin familj.

Vad tänkte hans morfar, när han rädd, svältande och dessillusionerad gick genom ett sargat Europa och letade efter sin familj? Var de naturromantiska dikterna han skrev under sin vandring en sorts terapi? 

I videoverket ”Descent” (15 min) stiger känslor som längtan, melankoli och livets förgänlighet upp till ytan. Verket är tekniskt sett mycket intressant och välgjort. Man ser en folktom stad i förfall, medfarna huskroppar och stora färgsjok som faller ner i gränderna och sprider sig likt blod eller dammoln efter ett bombanfall. Tempot är långsamt och suggestivt, stämningen meditativt. Man sugs in i verket och har svårt att slita sig.

Stefan Otto (1969) är en svensk konstnär som sedan slutet av nittiotalet har ställt ut i en mängd olika sammanhang både i Sverige och utomlands. Han finns representerad i ett flertal svenska konstsamlingar och har gjort flera offentliga uppdrag. Otto arbetar ofta tematiskt i en varierande material och hans senaste utställningar har bland annat berört ämnen som nazism och me-too. Stefan Otto är utbildad vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. År 2011 deltog han i grupputställningen Eshu-Etaeb på Sinne och 2015 visades hans utställning Traumwunsch (Önskedröm) på samma plats. I den senare utställningen ingick verket Descent.