Sök på hemsidan

Sinne ti–sö kl. 12–17 | Elverket: stängt. Nästa utställning öppnas i januari

Videoveckorna

Sinne börjar året 2020 med Videoveckorna som förverkligats i samarbete med AV-arkki. Via ett Open Call riktat till AV-arkkis medlemmar valdes fyra mediekonstverk. Varje verk visas en vecka åt gången.

Annette Arlander

Day with a Juniper

21–26.1

Med sitt nya verk Day with a Juniper går performancekonstnären Annette Arlander ett steg djupare i sina studier om det föränderliga landskapet. Verket är en del av en större projekthelhet som nu är i process och går under namnet ”Meetings with remarkable and unremarkable trees”. Namnet är hämtat från Thomas Pakenhams bok om träd (utgiven 1996). Träd och växter har i alla tider inspirerat oss och deras olika egenskaper har använts inom konst, musik, arkitektur och hantverk. Arlander flyttar blicken bort från skogen och fokuserar på enstaka träd för att lyfta fram frågor om vad som är betydande och betydelselöst. Den 3.8.2019 tillbringade hon en dag på Utö med en gammal en. Mellan kl. 7 på morgonen till kl. 21 på kvällen satt Arlander varje timme en stund med enen. Medan dagen hade sin stilla gång förde hon anteckningar över sina observationer och tankar som kom upp till ytan. Som ljudspår till verket läser Arlander upp dessa anteckningar. Arlander har öga för detaljer och hon åstadkommer en helhet som öppnar upp till ett enkelt, direkt möte med platsen och det landskap som ligger utanför bilden.

 

Annette Arlander
Konstnär, forskare och pedagog Annette Arlander (f. 1956) hör till pionjärerna inom performancekonsten i Finland och är en av föregångarna för konstnärlig forskning. Examen från regilinjen vid Teaterhögskolan 1981, doktor i teaterkonst 1999. Professor i performancekonst och -teori på Teaterhögskolan 2001-2013. Professor i konstnärlig forskning på Konstuniversitetet i Helsingfors 2015-16. Professor i performance, konst och teori vid Stockholms Konstnärliga Högskola 2018-2019. AVEK priset för mediakonst 2014, Statspris för multikonst 2018.

Sara Pathirane

The Ground Beneath Her Feet

28.1–2.2

Med The Ground Beneath Her Feet öppnar Sara Pathirane en ny svit av videoarbeten i vilken hon studerar människokroppen i den rörliga bilden. Verket är en hyllning till människans och naturens rörelser, till naturelementens skörhet och kraft och till alla de kvinnor som vandrar denna jord. The Ground Beneath Her Feet är en stum videotriptyk i vilken tre karaktärer, koregraferna Iina Taijonlahti, Suvi Tuominen och Laura Pietiläinen, rör sig i dialog med landskapet; en iskall flod och en frusen sumpmark i östra Lappland, klippväggarna i Petra i Jordanien, de 300 år gamla lavafälten på Lanzarote, två miljarder år gamla vågformationer i urberget i Koli samt Kung-Fu övningar vid foten av berget Songshan. Med chroma key-editering förenar Pathirane kroppens och landskapets rörelser samt former. Pathiranes arbete är djupt förankrat i måleriet, hon arbetar alltid fram sina idéer med akvarell och i verket The Ground Beneath Her Feet lyckas hon överföra akvarellmåleriets flytande, spontana och svårbemästrade karaktär.

 

Sara Pathirane
Sara Pathirane (f. 1985) utexaminerades från Bildkonstakademin år 2014. Hon arbetar med måleri, video- och performancekonst. Hon är intresserad i konst som en del av den byggda och upplevda miljön från konstnärens och kuratorns synvinkel. Hennes verk har senast visats på Björneborg konstmuseum, Rencontres Internationales Paris/Berlin och MUU Galleri i Helsingfors. År 2016 samarbetade Pathirane med Collective of Contemporary Artists (CoCA) från Sri Lanka och kuraterade europeiska konstnärer till Colombo Art Biennale. För tillfället arbetar hon med lindansaren Vilhelmiina Sinervo.

Eeva-Riitta Eerola & Jenni Toikka

Lighthouse

4.2–9.2

Målaren Eeva-Riitta Eerola och mediekonstnären Jenni Toikka började samarbeta år 2017. Lighthouse är deras tredje samarbetsprojekt. Filmen är inspelad på 16mm film och är en del av en större platsspecifik installation som gjordes och visades i Maison Louis Carré. I helheten ingår också fotografier, teckningar, väggmålning och en pappersutskärning. I verkets fokus står huset som är ritat av Alvar Aalto och som ligger nära byn Bazoches i centrala Frankrike. Huset färdigställdes 1959 och var en beställning av konstsamlaren Louis Carré och hans fru Olga. Byggnaden restes på en högre belägen punkt med en vy över landsbygdens vidder och samtidigt blev deras hem ett synligt landmärke. Aalto valde att arbeta med lokala material och former för att införliva byggnaden med platsen och landskapet. Nu har skogarna runt omkring växt sig höga och huset har blivit inkapslat som ett minne från sin egen tid. I denna numera stilla introverta miljö konstruerar Eerola och Toikka i välkomponerade, hårt beskurna bilder och tagningar ett verk i Bergmansk anda, ett sorts kammarspel där två karaktärer rör sig. Huset fungerar som en tredje person. Det uppstår loopar och förskjutningar i narrativet, blicken och karaktärerna flyttas omkring och det modernistiska huset blir något av en labyrint. En del av replikerna i filmen är tagna från Virginia Woolf´s bok To the Lighthouse från 1927.

 

Eeva-Riitta Eerola
Eeva-Riitta Eerola (f. 1980) är mest känd för sina abstrakta målningar. Hon utexaminerades från Bildkonstakademin år 2010 och studerade även vid École nationale supérieure des beaux-arts de Paris. Hennes senaste soloutställning The Shape of Things to Come öppnades på Helsinki Contemporary i augusti 2019. Eerolas verk har visats internationellt både i solo- och grupputställningar, bland dem Galleri Bo Bjerggaard i Köpenhamn och Gallery Jaus i Los Angeles. Hennes verk finns i flera samlingar såsom Museet för nutidskonst Kiasma, Saastamoinen stiftelsen, Sara Hildéns Konstmuseum och Wihuri stiftelsen.

Jenni Toikka
Bildkonstnären Jenni Toikka (f. 1983) arbetar mest med rörlig bild. Toikka utexaminerades från Bildkonstakademin år 2012. Hon har haft flera soloutställningar i Helsingfors, bland annat på Sinne, Forum Box och Kluuvi galleriet. Hösten 2019 visades hennes verk i Helsingfors konstmuseum i soloutställningen Reel. Toikkas verk finns i Saastamoinen stiftelsen och Museet för nutidskonst Kiasmas samlingar.

Platsspecifika projektet i Maison Louis Carré är en fortsättning på Eeva-Riitta Eerolas och Jenni Toikkas samarbete som började i Åbo konstmuseets Studio år 2017 med utställningen Double Take. Samarbetet har möjliggjort för Eerola och Toikka att testa och leka inom den kreativa processen, till skillnad från deras egna projekt. Istället för att verket är skapat av en enda konstnär, är projektets delar resultat av en dialog – ett samarbete där båda konstnärernas ord och handlingar resonerar i ett nytt ömsesidigt verk.

Miia Rinne

Mixed Feelings

11.2–16.2

….Mixed Tapes, Mixed Media. Miia Rinne har under en längre tid arbetat med att fläta samman analogt och digitalt filmmaterial. Hennes senaste verk Mixed Feelings är det sista i en serie av fem verk i vilken Rinne arbetar kring temat förändring och är ett kollage av digital film, skärmdump och handmålad 35mm celluloid film. Sedan projektet påbörjades 2008 har Rinne arbetat med en 100m lång 35mm celluloid filmrulle som hon målat. Filmrullen har varit i ett konstant flux under åren. Hon har målat den till varje ny film och rester från tidigare filmer ligger under när ny målas ovanpå. Rinne komponerar fram en rå experimentell film där olika lager rör sig rytmiskt från långsamma bilder till flimrande damm och hektiskt måleri. Hon åstadkommer en film som konkret rör sig över tiderna – en helhet där minnen flyter samman med nuet och där olika generationer och berättelser smälter samman med det som händer idag.

Ljudspåret består av musik av P.P.Puska och 4-spårs inspelningar på begagnade c-kassetter. C-kassetten hänvisar till en tid före algoritmerna, när man gjorde mix-kassetter åt sina vänner.

 

Miia Rinne
Miia Rinne (f. 1973) utexaminerades från Bildkonstakademin år 2003 och från Högskolan för konst, design och arkitektur år 1999. Hennes verk har senast visats i AV-arkkis 30-årsjubileums visning på Kino Regina, ValotON stadsfestivalen i Seinäjoki och på Videoforma 7 festival i Sankt Petersburg. Rinne har undervisat rörlig bild på Aalto-universitet sedan år 2015. Rinnes verk innehåller mycket rörlighet samt övergående ögonblicksstunder, men även som kontrast mikroskopiskt små dammkorn som har svävat och fastnat i filmen från konstnärens arbetsrum. Mixed Feelings har konstruerats i olika omgångar genom tiden och verket speglar flera olika slags känslor och personliga upplevelser.

Aktuella utställningar

Fritt inträde

Elverket

Stängt
Nästa utställning öppnas i januari

Sinne

Öppet
ti–sö kl. 12–17
må stängt