Hae sivustolta

Sinne ti–su klo 12–17 | Elverket kiinni 15.4.–23.5. Seuraava näyttely avautuu 24.5.

Videoviikot

Sinne aloittaa vuoden 2020 Videoviikoilla, joka on toteutettu yhteistyössä AV-arkin kanssa. AV-arkin jäsenille järjestetyssä Open Callissa valittiin neljä mediataideteosta, joista jokainen on viikon Sinnessä esillä.

Annette Arlander

Day with a Juniper

21–26.1

Performanssitaiteilija Annette Arlander syventää uudessa teoksessaan Day with a Juniper käsitystään muuttuvasta maisemasta. Teos on osa suurempaa, parhaillaan tekeillä olevaa ”Meetings with remarkable and unremarkable trees” -projektikokonaisuutta. Nimi perustuu Thomas Pakenhamin 1996 julkaistuun puita käsittelevään kirjaan. Puut ja kasvit ovat läpi aikojen inspiroineet ihmisiä, ja niiden ominaisuuksia on hyödynnetty niin taiteessa, musiikissa, arkkitehtuurissa kuin käsityössäkin. Arlander keskittyy yksittäisiin puihin koko metsän sijaan nostaakseen esiin kysymyksiä siitä mikä on merkittävää ja merkityksetöntä. 3.8.2019 hän vietti Utöllä kokonaisen päivän tarkastellen vanhaa katajaa. Päivän hiljaisen kulun myötä hän kirjasi ylös muistiinpanoja tekemistään havainnoista ja ajatuksista. Teoksen ääniraita on Arlander lukemassa ääneen merkintöjään. Arlanderilla on silmää yksityiskohdille ja hän luo kokonaisuuksia, jotka avaavat yksinkertaisen suoran yhteyden paikan ja kuvan ulkopuolella jatkuvan maiseman kanssa.

 

Annette Arlander
Annette Arlander (s. 1956) taiteilijana, tutkijana ja opettajana kuuluu suomalaisen performanssitaiteen uranuurtajiin ja taiteellisen tutkimuksen edelläkävijöihin. Arlander valmistui teatteriohjaajaksi 1981 ja teatteritaiteen tohtoriksi 1999. Hän toimi esitystaiteen ja teorian professorina Teatterikorkeakoulussa 2001–2013, taiteellisen tutkimuksen professorina Taideyliopistossa 2015–2016 sekä performanssin, taiteen ja teorian professorina Tukholman Taideyliopistossa 2018–2019. Hänelle myönnettiin 2014 AVEK, Mediataiteen palkinto ja 2018 Monitaiteen valtionpalkinto.

Sara Pathirane

The Ground Beneath Her Feet

28.1–2.2

Sara Pathirane avaa The Ground Beneath Her Feet -teoksessaan uuden videoteosten sarjan, jossa hän liikkuvan kuvan avulla tutkii ihmiskehoa. Teos on ylistys ihmisen ja luonnon liikkeille, luonnonelementtien hauraudelle ja voimalle sekä maailman kaikille naisille. The Ground Beneath Her Feet on mykkä videotriptyykki, jossa kolme henkilöä, koreografit Iina Taijonlahti, Suvi Tuominen ja Laura Pietiläinen, ovat vuoropuhelussa maiseman kanssa. Heidän liikkeisiinsä yhdistyvät itäisen Lapin jäätynyt joki ja routainen suo, Jordanian Petran kallionrinteet, 300 vuotta vanhat laavakentät Lanzarotelta, kaksi miljardia vuotta vanhat Kolin aallonmerkkikalliot sekä kung fu -harjoitukset Songshan -vuoren juurella. Pathirane yhdistää chroma key -editoinnin avulla ruumiin ja maiseman liikkeen ja muodot toisiinsa. Pathiranen työskentely on vahvasti ankkuroitunut maalaustaiteeseen. Hän työstää ajatuksiaan vesivärein, ja teoksessa The Ground Beneath Her Feet hän onnistuu välittämään katsojalle akvarellimaalauksen virtaavan, spontaanin ja vaikeasti hallittavan olemuksen.

 

Sara Pathirane
Sara Pathirane (s. 1985) valmistui Kuvataideakatemiasta vuonna 2014. Hän työskentelee laaja-alaisesti videotaiteen, maalaustaiteen ja esitystaiteen parissa. Häntä kiinnostaa taide osana rakennettua ja elettyä ympäristöä taiteilijan ja kuraattorin näkökulmasta. Viime aikoina Pathiranen töitä on ollut esillä muun muassa Porin Taidemuseossa, Rencontres Internationales Paris/Berlinin näytöksissä ja MUU Galleriassa Helsingissä. Vuonna 2016 hän kuratoi eurooppalaisia taiteilijoita Colombo Art Biennalessa yhdessä srilankalaisen CoCAn kanssa. Parhaillaan Pathirane tekee yhteistyötä nuorallatanssija Vilhelmiina Sinervon kanssa.

Eeva-Riitta Eerola & Jenni Toikka

Lighthouse

4.2–9.2

Taidemaalari Eeva-Riitta Eerola ja mediataiteilija Jenni Toikka aloittivat yhteistyönsä vuonna 2017. Lighthouse on heidän kolmas yhteistyöprojektinsa. Teos on kuvattu 16-milliselle filmille ja on osa suurempaa paikkasidonnaista installaatiota, joka tehtiin ja esitettiin Maison Louis Carréssa. Kokonaisuuteen liittyy myös valokuvia, piirustuksia, seinämaalaus ja paperileikkaustyö. Teoksessa keskeisenä esiintyy Alvar Aallon suunnittelema talo, joka sijaitsee lähellä Bazochesin kylää Keski-Ranskassa. Tämä taiteen keräilijä Louis Carrén ja hänen Olga-vaimonsa tilaama talo valmistui 1959. Rakennus nousi korkealle mäenrinteeseen, josta oli näkymä yli maaseudun vainioiden, ja näin heidän talostaan tuli näkyvä maamerkki. Aalto päätti hyödyntää paikallisia materiaaleja ja muotoja sovittaakseen rakennuksen paikkaan ja maisemaan. Nykyisin talo on korkeaksi kasvaneen metsän sulkema muistona omalta aikakaudeltaan. Tässä nykyisin hiljaisessa ja sulkeutuneessa ympäristössä Eerola ja Toikka ovat luoneet taitavasti konstruoituja, tiukasti leikattuja Bergman-henkisiä kuvia ja otoksia, eräänlaisen näytelmän kahdella liikuskelevalla hahmolla. Rakennus toimii ikään kuin kolmantena henkilönä. Teos koostuu narratiivisista luupeista ja otoksista, kohtauksista, joissa hahmot siirtyvät tilasta toiseen, modernistisen talon muodostuessa eräänlaiseksi labyrintiksi. Filmin osa vuorosanoista on lainattu Virginia Woolfin vuodelta 1927 olevasta teoksesta To the Lighthouse.

 

Eeva-Riitta Eerola
Eeva-Riitta Eerola (s. 1980) tunnetaan parhaiten abstrakteista maalauksistaan. Hän valmistui Kuvataideakatemiasta 2010 ja on myös opiskellut École nationale supérieure des Beaux-arts de Paris’ssa. Hänen viimeisin yksityisnäyttelynsä The Shape of Things to Come avautui Helsinki Contemporaryssä elokuussa 2019. Hänen teoksiaan on ollut esillä kansainvälisissä yksityis- ja ryhmänäyttelyissä, muun muassa Galleri Bo Bjergaardissa Kööpenhaminassa sekä Gallery Jausissa Los Angelesissa. Eerolan teoksia on muun muassa Nykytaiteen museo Kiasman, Sara Hildénin taidemuseon sekä Saastamoisen ja Wihurin säätiöiden kokoelmissa.

Jenni Toikka

Kuvataiteilija Jenni Toikka (s. 1983) työskentelee pääasiallisesti liikkuvan kuvan kanssa. Toikka valmistui Kuvataideakatemiasta 2012. Hänellä on ollut useita yksityisnäyttelyitä Helsingissä, muun muassa Sinnessä, Forum Boxissa ja Kluuvin galleriassa. Syksyllä 2019 hänen teoksiaan oli esillä Helsingin taidemuseossa yksityisnäyttelyssä Reel. Toikan teoksia on Saastamoisen säätiön ja Nykytaiteen museo Kiasman kokoelmissa.

Paikkasidonnainen projekti Maison Louis Carréssa on jatkoa Eeva-Riitta Eerolan ja Jenni Toikan yhteistyölle, joka alkoi Turun taidemuseon Studiossa vuonna 2017 pidetyssä näyttelyssä Double Take. Yhteistyö on avannut Eerolalle ja Toikalle mahdollisuuden kokeilla ja leikkiä luovassa prosessissa, erottautuen omista henkilökohtaisista projekteistaan. Sen sijaan, että teos olisi yksittäisen tekijän aikaansaama, sen osat ovat tulosta taiteilijoiden dialogista – yhteistyö jossa kummankin taiteilijan sanat ja teot resonoivat uudessa, vastavuoroisessa teossa.

Miia Rinne

Mixed Feelings

11.2–16.2

….Mixed Tapes, Mixed Media. Miia Rinne on jo pitkään yhdistänyt työskentelyssään analogista ja digitaalista liikkuvaa kuvaa. Hänen uusin teoksensa Mixed Feelings on viides osa sarjasta, jossa Rinne tutkii muutosta. Mixed Feelings on digitaalisen kuvan, kuvakaappauksen ja käsinmaalatun 35mm filmin kollaasi. Vuonna 2008 käynnistyneen projektin alusta lähtien Rinne on työskennellyt sata metriä pitkän 35mm filmikelan parissa. Filmikela on ollut koko tämän ajan jatkuvassa muutostilassa, kun Rinne on maalannut filmiä uudelleen aina jokaista uutta teosta varten. Aikaisempien jäljet jäävät alle, kun uutta maalataan päälle. Rinne sommittelee raakaa kokeellista filmiä, jossa eri osat ja kerrokset liikkuvat rytmisesti hitaista kuvista leijailevaksi pölyksi ja hektiseksi maalaukseksi. Hän saa aikaan filmin, joka liikkuu konkreettisesti yli aikarajojen – kokonaisuuden, jossa muistot yhdistyvät nykyhetkeen ja jossa eri sukupolvet ja kertomukset sulautuvat yhteen tämänhetkisen tapahtumisen kanssa.

Teoksen ääniraita koostuu P. P. Puskan soitosta ja neliraituriäänityksistä käytetyille c-kaseteille. Uudet äänet ovat tallentuneet kasetin vanhojen ääniraitojen sekaan ja ne on viimeistelty digitaalisesti. C-kasettien käyttäminen teoksessa viittaa aikaan ennen algoritmeja, jolloin ystävät tekivät toisilleen mixteippejä.

 

 

Miia Rinne
Miia Rinne (s. 1973) valmistui Kuvataideakatemiasta 2003 ja Taideteollisesta Korkeakoulusta 1999. Hänen teoksiaan on viime aikoina näytetty AV-arkin 30-vuotisjuhlanäytöksessä Kino Reginassa, ValotON kaupunkitapahtumassa Seinäjoella ja Videoforma 7 festivaalilla Pietarissa. Rinne on opettanut liikkuvaa kuvaa Aalto yliopistossa vuodesta 2015. Rinteen teoksessa on paljon liikettä ja ohikiitäviä näkymiä, mutta kontrastina myös mikroskooppisen pieniä pölyhiukkasia, joita on leijaillut työhuoneella ja tarttunut filmiin. Mixed Feelings on rakentunut kerroksittain ajan myötä, ja siihen on heijastunut monenlaisia tunteita ja henkilökohtaisia kokemuksia.

Näyttelyt nyt käynnissä

Ilmainen sisäänpääsy

Elverket

Kiinni 15.4.–23.5.
Seuraava näyttely avautuu 24.5.

Sinne

Avoinna
ti–su klo 12–17