Sök på hemsidan

Elverket ti kl. 11–17, on kl. 11–20, to–sö kl. 11–17 | Sinne ti–sö kl. 12–17

Corinna Helenelund: Brunnen, Pölen, Djupet, Öppna

Sinne börjar det nya året med utställningen Brunnen, Pölen, Djupet, Öppna av Corinna Helenelund. Utställningen består av fem vävda verk tillsammans med fem böcker där samma färger upprepas: röd, grön, gul och blå. Den textilskulpturala installationshelheten bjuder in oss att bada i färgen och formen, varpen och väven, i brunnen, pölen, djupet och det öppna.

Helenelund jobbar oftast med skulpturer i textil. Denna utställning har haft en av sina utgångspunkter i trasor – i de rester, mellanrum, kvarlevor som uppstår då bitar klipps bort i det formsökande arbetet med skulpturerna. Det vävda materialet i utställningens verk består av dessa rester, återvunna gamla konstverk, mattrasor och lakan som konstnären färgat. Helenelund började med vävande som teknik när hon bodde i Pro Artibus residens Villa Snäcksund. ”Vävande var något jag länge hade velat ta itu med och Snäcksund som plats gav tid och ro till den långsamma processen. Trasor blev så småningom mitt material, det oönskade, överblivna, det trasiga. I vävandet skapas något slags akt av helande då alla små fragment fogas samman”, säger konstnären.

Den andra utgångspunkten för Helenelund har varit golvet. Golvet är var bitarna hamnar som rester när de klipps bort men också där trasmattans hem till slut blir efter vävandet. Så varierar också golvets betydelse genom livet. Hur bär golvet en då man känner sig trasig och hur bär det en då man landat där för att meditera eller dagdrömma? Alla verk i utställningen är speglingar av upplevda golvtillstånd, glimtar och sekunder när något intensifierat trätt fram – stunder av klarhet eller trasighet – och då golvet burit extra mycket. Konstnären visar oss färger som famnar – tillstånd där ord plötsligt inte har så mycket funktion, som speglas också i verkens enordiga namn. Något enordigt kan ändå ha flera betydelser: en brunn kan vara en källa som ger till en, men även något man kan falla ner i. Djupet kan vara skrämmande och ta en för djupt, men att vända sig djupt inåt kan vara vägen till trösten.

Ordens närvaro fortsätter i utställningens böcker placerade på det blåa verket Djupet. Också böckerna närmar sig på olika sätt trastillvaro och golvtillstånd, genom text och bild. Vi bjuder in publiken att lägga sig ner på det blåa verket – ta en stund för dina egna tankar eller bekanta dig med böckerna.

Eveliina Tuulonen
Kommunikatör och galleriansvarig

Corinna Helenelund

Corinna Helenelund (f. 1985) är utexaminerad från Bildkonstakademin år 2013 och är verksam i Helsingfors. Hon var Pro Artibus Villa Snäcksund-stipendiat år 2020-22. Utställningen Brunnen, Pölen, Djupet, Öppna är Helenelunds andra separatutställning på Sinne. Den första var Natt igen år 2016. Hennes senaste utställningar omfattar separatutställningen Bakgården på sjunde våningen på Kunstverein das weisse haus i Wien 2022 och HAM-galleriet 2020. 2019 hade hon en duo-utställning tillsammans med Lauri Anttila (1938–2022) på Galleri Sculptor och 2018 tillsammans med Lukas Malte Hoffmann på Titanik i Åbo. Hon har även deltagande i grupputställningar i Artsi i Vanda; WAM i Åbo; Kunstverein Göttingen i Tyskland; Norrköpings konstmuseum i Sverige; EKKM i Tallinn och The Community i Paris. 2018 var hon HIAP residenskonstnär på Sveaborg. Helenelund har gjort ett offentligt verk i Borgå i form av en busshållplats, samt scenografi för teater.

Kommande projekt innefattar bland annat duo-utställningar med Lukas Malte Hoffmann på Finlandsinstitutet i Stockholm i april 2024 och Milieu i Bern, Schweiz i juli 2024.

corinnahelenelund.com

Publikarbete under utställningen

År 2016 deltog klass 1 och 2 från Cygnaeus skolan i verkstäder ordnade som en del av Corinna Helenelunds Natt igen utställning på Sinne. År 2024 hämtar vi samma elever tillbaka som nu är på 8. och 9. klassen. Verkstaden kommer att omfatta bland annat en guidad meditation.

Verkstäder erbjuds även till dagisgrupper med fokus bland annat på kroppen, känslor, lek som skapar världar och hur en tråd blir till en yta. Marias Asyl, Daghemmet Roban, Daghemmet Axel och Kronohagens förskola deltar i verkstäderna.

Sinne är en del av den finskspråkiga gallerirundan Kantakaupungin galleriakierros som ordnas en gång i månaden. Rundan besöker Sinne söndagen 14.1 kl. 15.30 och söndagen 4.2 kl. 15. Konstnären är på plats 14.1. Öppet för alla och fritt inträde.

 

Lärarhandledningen Händernas tänkande

I samarbete med Corinna Helenelund har Pro Artibus konstpedagoger skapat en lärarhandledning där Corinnas konstnärliga praktiker och tänkande ligger i fokus. I handledningen vill vi motivera till enskilt och gemensamt skapande, där meditativt och ekologiskt tänkande lyfts fram.

Läs mer och ladda ner handledningen här.

 

Utställningen har gjorts med stöd från

Svenska kulturfonden, Finska Kulturfonden och Centret för konstfrämjande

Aktuella utställningar

Fritt inträde

Elverket

Öppet
ti kl. 11–17
on kl. 11–20
to–sö kl. 11–17
må stängt

Sinne

Öppet
ti–sö kl. 12–17
må stängt