Hae sivustolta

Elverket ti klo 11–17, ke klo 11–20, to–su klo 11–17 | Sinne ti–su klo 12–17

Corinna Helenelund: Brunnen, Pölen, Djupet, Öppna

Sinne aloittaa uuden vuoden Corinna Helenelundin näyttelyllä Brunnen, Pölen, Djupet, Öppna (ruotsista käännettynä: kaivo, lätäkkö, syvyys, avaa). Näyttely koostuu viidestä kudotusta teoksesta sekä viidestä kirjasta, joissa toistuvat samat värit: punainen, vihreä, keltainen ja sininen. Tekstiiliveistoksista koostuva installaatiokokonaisuus kutsuu meidät uppoutumaan väreihin ja muotoihin, loimiin ja kuteisiin: kaivoon, lätäkköön, syvyyteen ja avoimeen.

Corinna Helenelundin työskentely keskittyy tekstiiliveistoksiin. Tämän näyttelyn yhtenä lähtökohtana ovat olleet räsyt – tähteet, hukkapalat ja jämät, joita syntyy, kun taiteilija leikkaa pois palasia veistosten muotokieltä etsiessään. Teosten kudottu materiaali koostuu näistä tähteistä, vanhoista kierrätetyistä taideteoksista, matonkuteista ja lakanoista, jotka taiteilija on värjännyt. Helenelund aloitti kudontatekniikkaan syventymisen asuessaan Pro Artibuksen Villa Snäcksund -residenssissä. ”Olin jo kauan halunnut ryhtyä kutomaan, ja Snäcksund oli paikka, joka tarjosi aikaa ja rauhaa tähän hitaaseen prosessiin. Materiaaliksi valikoituivat vähitellen räsyt, kaikki ei-toivottu, ylijäänyt ja repaleinen. Kutominen on tavallaan eheyttävä tapahtuma, kun kaikki pienet palaset liitetään yhteen”, taiteilija sanoo.

Corinna Helenelundin toisena lähtökohtana on ollut lattia. Lattia on paikka, jolle pois leikatut palat putoavat ylijääminä mutta josta räsymatto löytää kotinsa kutomisen jälkeen. Näin myös lattian merkitys vaihtelee läpi elämän. Miten lattia kannattelee, kun kokee risaisuuden tunnetta? Tai kun on asettunut lattialle meditoimaan tai haaveilemaan? Näyttelyn kaikki teokset ovat heijastuksia lattiamielentiloista, välähdyksistä ja tuokioista, joissa kokemus on väkevöitynyt selkeyden tai risaisuuden hetkiksi ja joissa lattia on kantanut tavallista enemmän. Taiteilija esittelee värejä, jotka sulkevat kävijän syliinsä – olotiloja, joissa sanoilla ei yhtäkkiä ole kovin suurta merkitystä. Tämä välittyy myös teosten yksisanaisista nimistä. Yhdellä sanalla voi silti olla useita merkityksiä: kaivo voi olla lähde, josta ammentaa, mutta siihen voi myös pudota. Syvyys voi pelottaa ja viedä liian syvälle, mutta kääntyminen syvälle sisimpään voi tuoda lohdun.

Sanojen läsnäolo jatkuu näyttelyn kirjoissa, jotka on asetettu siniselle Djupet-teokselle. Myös kirjojen tekstissä ja kuvissa tarkastellaan risaisuuden tunnetta ja lattiamielentiloja eri tavoin. Kutsumme yleisön asettumaan makuulle sinisen teoksen päälle ja pysähtymään hetkeksi omien ajatusten pariin tai tutustumaan kirjoihin.

Eveliina Tuulonen
Viestintä- ja galleriavastaava

Corinna Helenelund

Corinna Helenelund (s. 1985) on valmistunut Kuvataideakatemiasta vuonna 2013 ja työskentelee Helsingissä. Hän oli Pro Artibuksen Villa Snäcksund -stipendiaattina vuosina 2020–2022. Näyttely Brunnen, Pölen, Djupet, Öppna on Helenelundin toinen yksityisnäyttely Sinnessä. Ensimmäinen oli vuonna 2016 toteutettu Yö taas. Hänen viimeisimmistä näyttelyistään voidaan mainita yksityisnäyttely Seitsemännen kerroksen takapiha, joka nähtiin Kunstverein das weisse hausissa Wienissä vuonna 2022 ja HAM-galleriassa vuonna 2020. Corinna Helenelundilla on ollut myös duonäyttelyt Lauri Anttilan (1938–2022) kanssa Galleria Sculptorissa vuonna 2019 ja Lukas Malte Hoffmannin kanssa Titanikissa vuonna 2018. Hän on osallistunut ryhmänäyttelyihin Vantaan taidemuseo Artsissa, Turun kaupungin taidemuseo WAMissa, Kunstverein Göttingenissä Saksassa, Norrköpingin taidemuseossa Ruotsissa, EKKM:ssä Tallinnassa ja The Community -taidetilassa Pariisissa. Vuonna 2018 hän oli HIAPin residenssitaiteilijana Suomenlinnassa. Helenelund on toteuttanut Porvooseen julkisen taideteoksen, joka toimii bussipysäkkinä, sekä lavastuksia teatteriin.

Tulevista projekteista voidaan mainita duonäyttelyt Lukas Malte Hoffmannin kanssa Suomen Tukholman-instituutissa huhtikuussa 2024 ja Milieussä Sveitsin Bernissa heinäkuussa 2024.

corinnahelenelund.com

Yleisötyö näyttelyn aikana

Vuonna 2016 Cygnaeuksen koulun 1. ja 2. luokka osallistuivat työpajoihin, jotka järjestettiin Sinnessä osana Corinna Helenelundin Yö taas -näyttelyä. Vuonna 2024 samat oppilaat palaavat Sinneen kahdeksas- ja yhdeksäsluokkalaisina. Työpajaan sisältyy muun muassa ohjattu meditaatiohetki.

Lisäksi tarjotaan päiväkotiryhmille suunnattuja työpajoja, jotka keskittyvät muun muassa kehoon, tunteisiin, maailmoja luovaan leikkiin ja siihen, miten lanka muuttuu pinnaksi. Päiväkodit Marias Asyl, Daghemmet Roban, Daghemmet Axel ja Kronohagens förskola osallistuvat työpajoihin.

Sinne on osa suomenkielistä Kantakaupungin galleriakierrosta, joka järjestetään kerran kuussa. Kierros vierailee Sinnessä sunnuntaina 14.1. klo 15.30 ja sunnuntaina 4.2. klo 15. Taiteilija on paikalla 14.1. Tapahtuma on kaikille avoin ja pääsymaksuton.

Näyttelyn tukijat

Svenska kulturfonden, Suomen Kulttuurirahasto ja Taiteen edistämiskeskus

Näyttelyt nyt käynnissä

Ilmainen sisäänpääsy

Elverket

Avoinna
ti klo 11–17
ke klo 11–20
to–su klo 11–17
ma kiinni

Sinne

Avoinna
ti–su klo 12–17
ma kiinni