Sök på hemsidan

Sinne ti–sö kl. 12–17 | Elverket stängt 15.4–23.5. Nästa utställning öppnar 24.5

Konservator Kaj Nylund

Vem jobbar på Pro Artibus och vad gör vi? Vi börjar en ny serie med presentationer av alla i personalen. Först i tur är konservatorn Kaj Nylund som jobbat på Pro Artibus i 29 år.

 

Vilken är din arbetsuppgift på Pro Artibus?
Som konservator är min uppgift att ”rädda konstverken” vilket innefattar ganska många olika arbetsuppgifter. Jag är involverad i utställningsverksamheten, jag granskar de verk som skall ställas ut och ansvarar för den egna samlingens kondition. Förebyggande och fysisk konservering tillhör mina väsentligaste arbetsuppgifter.

 

Vad tycker du mest om i ditt jobb, och varför?
Mitt jobb ger ett omfattande perspektiv på det som pågår på konstfältet just nu. Jag är intresserad av samtidskonst, men äldre måleri ligger också nära mitt hjärta, liksom historiska miljöer och målningar som finns placerade där. Den fina konservatorsateljén i Ekenäs och det f.d. Elverket som byggnad gläder mig. Själva konserveringsarbete är som gjort för mig; jag får jobba självständigt och mina “patienter” är tysta. Arbetet med olika material och konserveringsmetoder samt umgänget på arbetsplatsen utgör en stor del av mitt liv.

Vilket är ditt favoritkonstverk i Pro Artibus samling, och varför?
Tove Janssons Möbelarkitekten, som är målad 1945 är en av mina favoriter. Där sitter han på sin stol, Runar Engblom, även kallad “Skåpet”. Han var timlärare bl.a. på Centralskolan för konstflit (Konstindustriella högskolan). Hunden gör mej glad och i dess anletsdrag ser man tydligt konstnärinnan själv, hon vaktar mig när jag konserverar andras målningar. I nästan 30 år har jag fått njuta av det här konstverket.