Sök på hemsidan

Elverket ti kl. 11–17, on kl. 11–20, to–sö kl. 11–17 | Sinne ti–sö kl. 12–17

Möbelarkitekten

Målningen Möbelarkitekten föreställer den finska designern och inredningsarkitekten Runar Engblom (1908–1965).  Fr.o.m. slutet av 1930-talet delade Tove Jansson ateljéutrymme i Ulrikasborg med bl.a. Engblom, som hon tidigare hade studerat tillsammans med vid Ateneums målarklass.

År 1944 flyttade Tove till sin tornateljé på Ulrikasborgsgatan 1 och det är sannolikt där detta dubbelporträtt har tillkommit år 1945.  

På målningen sitter möbelarkitekt Engblom med ett av sina arbetsredskap, en passare, i handen. Vid hans fötter ligger en vit ros. Enligt närkretsen hade Engblom en stark karisma och i honom blandades en aristokrats utseende med en romantisk konstnärsbohems sinnelag*. Tove Janssons målning kombinerar genial karikatyr med ett skickligt måleri och färganvändning. Porträttets karaktärsanalys innehåller en stor dos värme och humor, vilket gör målningen extra intressant. Bär inte förresten hunden, som tillgivet lutar sitt huvud mot Engblom, konstnärinnans egna anletsdrag? 

Det som gör verket ännu intressantare är att det på dess baksida finns en annan målning. Målningen på baksidan är sannolikt ett skissförslag för en väggmålning. I motivet har Tove Jansson framställt flera av livets händelser från födsel och ungdom till åldrande och bortgång.