Sök på hemsidan

Sinne ti–sö kl. 12–17 | Elverket stängt 15.4–23.5. Nästa utställning öppnar 24.5

Utställningsguide och assistent Anna Ulff

Vem jobbar på Pro Artibus och vad gör vi? Vi fortsätter med vår serie med presentationer av alla i personalen, och åttonde i tur är vår utställningsguide och assistent Anna Ulff.

 

Vilken är din arbetsuppgift på Pro Artibus?

Jag är utställningsguide och assistent. Förutom att jobba i galleriet sysslar jag också med digitalt material, exempelvis Konstsnittarna; uppdatering av samlingsdatabasen; digital arkivering; katalogisering och med hemsidan.

 

Vad tycker du mest om i ditt jobb, och varför?

Väldigt trevliga arbetskamrater och det är alltid roligt att träffa publiken. Och – kanske framför allt – att få umgås med verken i utställningarna. Det känns att konsten står i centrum i jobbet.

 

Vilket är ditt favoritkonstverk i Pro Artibus samling, och varför?

Maija Albrechts Det tredje ögat är en av mina favoriter. Med extremt små och precisa medel får hon marken under oss att vika undan. Man tappar balansen och trillar in i ett tillstånd av das Unheimliche, ett begrepp som beskriver något outtalat obehagligt och samtidigt igenkännbart. Fågelns ögon sitter inte riktigt där de ska; vi ser mer än vad som är fysiskt möjligt. Så ännu det där tredje ögat: det som först ser ut som ännu ett fågelöga visar sig vara en lite rysande spegelbild av oss själva. Vi måste titta en gång till.

Maija Albrecht, Det tredje ögat, 2014, grafik; torrnål, chine collé.

På bilden sitter Anna på lejontassar av konstnären Ann Sundholm.