Sök på hemsidan

Elverket ti kl. 11–17, on kl. 11–20, to–sö kl. 11–17 | Sinne ti–sö kl. 12–17

Berghall (Olga Bergmann och Anna Hallin): New Wilderness på Galleri Fikka

Pro Artibus har bjudit in isländska konstnärsduon Berghall (Olga Bergmann och Anna Hallin) för en vistelse i Borgå Konstfabrikens residens i oktober och november 2021. I residensvistelsen ingår en utställning i Borgå Konsthallens Galleri Fikka 29.10.–21.11.2021. På Fikka visar Berghall en ny videoanimation vid namn New Wilderness. Det collagebetonade verket är 8 minuter långt och baserar sig på olika bildlager med både bekanta landskap och okända objekt och miljöer.

Duon består av Olga Bergmann (f. 1967 i Reyjkavik), som har studerat bland annat skulptur på California College of Arts and Crafts och Anna Hallin (f. 1965 i Sverige), som har studerat skulptur och keramik på Mills College i Kalifornien. Hallin och Bergmann delar ett intresse för evolution, biologi, genetik, ekosystem och socialt beteende och har sedan 2003 samarbetat under namnet Berghall.

Berghall ifrågasätter olika slags klassificeringar, allt från genetiska kartläggningar till hur historien skrivs. Konstens och vetenskapens olika metoder för att förstå världens mening och skapa kunskap ifrågasätts. Duon skapar ofta platsspecifika installationer som arkeologiska upptäckter av andra kulturer, som de presenterar i form av fantasidokumentation, skulpturer, teckningar, videor och fotografi, för att kartlägga distinkt socialt beteende och sätt att leva, i jämförelse med våra egna samhällen och ursprung. Berghall är kända för att infiltrera sig i vetenskapliga utställningar, det vill säga placera fiktiva objekt och dokumentärer bland objekten och informationen som visas. Så som på The Icelandic Seal Center och Naturhistoriska museet på Island. År 2010 grävde de ut en tidigare okänd civilisation på The Icelandic Folk and Outsider Art Museum. Berghall har deltagit i olika arkitektprojekt och tävlingar i samarbete med arkitekterna av Arkibúllan på Island, så som konst på en gravgård i Reykjavik. 2013 fick Berghall första pris för deras förslag på offentligt konstverk i ett nytt säkerhetsfängelse i Reykjavik. Verket ger fångar möjlighet att iaktta fåglar utanför fängelset i realtid.

Berghall har ställt ut bland annat på The National Gallery of Iceland, Kling and Bang Gallery i Reykjavik, konstbiennalen Moss i Norge, Bozar i Bruxelles, Einar Jónsson Museum i Reykjavík och på Hjalteyri Contemporary Art Space – The Factory på Island. 2016 deltog de i en grupputställning med isländska konstnärer arrangerad av Pro Artibus i Ekenäs.

Camilla Granbacka
Curator

 

Stiftelsen Pro Artibus har Borgå som sitt fokusområde åren 2021 och -22. Detta innebär att en del av stiftelsens verksamhet fokuseras till Borgå under de kommande åren. Bland annat samarbetar Pro Artibus med Borgå kulturtjänster, Borgå Konsthall och Konstfabrikens residens.

Berghall (Olga Bergmann & Anna Hallin).
Stillbilder från New Wilderness.