Hae sivustolta

Sinne ti–su klo 12–17 | Elverket kiinni 15.4.–23.5. Seuraava näyttely avautuu 24.5.

Berghall (Olga Bergmann ja Anna Hallin): New Wilderness Galleria Fikkassa

Pro Artibus on kutsunut islantilaisen Berghall-taiteilijaduon (Olga Bergmann ja Anna Hallin) residenssiin Porvoon Taidetehtaaseen loka- ja marraskuuksi 2021. Residenssiin kuuluu näyttely Porvoon Taidehallin Galleria Fikkassa 29.10.–21.11.2021. Fikkassa nähdään Berghallin uusi videoanimaatio nimeltä New Wilderness. Kollaasimainen teos on 8 minuuttia pitkä, ja se koostuu useista kuvatasoista, joissa näkyy sekä tuttuja maisemia että tuntemattomia esineitä ja ympäristöjä.

Duon jäsenet ovat Olga Bergmann (s. Islannissa vuonna 1967) ja Anna Hallin (s. Ruotsissa vuonna 1965). Bergmann on opiskellut muun muassa kuvanveistoa California College of Arts and Craftsissa, ja Hallinilla on takanaan kuvanveiston ja keramiikan opinnot Kalifornian Mills Collegessa. Hallinia ja Bergmannia yhdistää kiinnostus evoluutioon, biologiaan, genetiikkaan, ekosysteemeihin ja sosiaaliseen käyttäytymiseen, ja he ovat tehneet yhteistyötä Berghall-nimellä vuodesta 2003 lähtien.

Berghall kyseenalaistaa erilaiset luokittelut geenikartoituksista aina historiankirjoituksen käytäntöihin. Samalla se haastaa taiteen ja tieteen eri menetelmät, joilla pyritään ymmärtämään maailman tarkoitusta ja luomaan tietoa. Duo toteuttaa usein paikkasidonnaisia installaatioita, jotka ovat arkeologisia tutkimusmatkoja muihin kulttuureihin. Esitystapa hyödyntää kuvitteellisia asiakirjoja sekä veistoksia, piirustuksia, videoita ja valokuvia, ja niillä kartoitetaan tietynlaista sosiaalista käyttäytymistä ja elämäntapaa suhteessa omaan yhteiskuntaamme ja alkuperäämme.  Berghall tunnetaan tieteellisiin näyttelyihin soluttautumisesta eli fiktiivisten esineiden ja dokumenttien sijoittamisesta näyttelyesineiden ja esittelytekstien joukkoon. Kohteina ovat olleet esimerkiksi The Icelandic Seal Center ja Islannin luonnontieteellinen museo. Vuonna 2010 duo kaivoi esiin aiemmin tuntemattoman sivilisaation The Icelandic Folk and Outsider Art Museumissa. Berghall on osallistunut erilaisiin arkkitehtihankkeisiin ja -kilpailuihin yhteistyössä islantilaisen Arkibúllanin arkkitehtien kanssa. Esimerkkinä on reykjavikilaisella hautausmaalla toteutettu taideteos. Vuonna 2013 Berghall sai ensimmäisen palkinnon kilpailussa, jossa haettiin julkista taideteosta Reykjavikin uuteen korkean turvaluokituksen vankilaan. Teos tarjoaa vangeille mahdollisuuden tarkkailla vankilan ulkopuolella olevia lintuja reaaliajassa.

Berghallin teoksia on nähty muun muassa Islannin kansallisgalleriassa, Reykjavikin Kling & Bang-galleriassa, Norjan Mossin taidebiennaalissa, Brysselin Bozarissa, Reykjavikin Einar Jónsson Museumissa ja Hjalteyri Contemporary Art Space – The Factoryssa Islannissa. Vuonna 2016 duo osallistui islantilaistaiteilijoiden ryhmänäyttelyyn, jonka Pro Artibus järjesti Tammisaaressa.

Camilla Granbacka
Kuraattoori

 

Pro Artibuksella on Porvoo fokusalueena vuosina 2021 ja -22. Tämä tarkoittaa, että säätiö keskittää osan ohjelmistostaan Porvooseen tulevina vuosina. Pro Artibus tekee yhteystyötä muun muassa Porvoon kulttuuripalveluiden, Porvoon Taidehallin ja Taidetehtaan taiteilijaresidenssin kanssa. 

Berghall (Olga Bergmann & Anna Hallin).
Stillkuvia New Wilderness teoksesta.