Sök på hemsidan

Elverket ti kl. 11–17, on kl. 11–20, to–sö kl. 11–17 | Sinne ti–sö kl. 12–17

Vasa residens Open Call

Vasa Academill. Foto: Johanna Halme / Pro Artibus.

Är du intresserad av att arbeta i en tvärdisciplinär kontext?

Stiftelsen Pro Artibus och Svenska kulturfonden lediganslår

treårigt residensstipendium i Vasa

 

Stiftelsen Pro Artibus bedriver ett konstnärsresidens i samarbete med Fakulteten för pedagogik och välfärdsstudier vid Åbo Akademi i Vasa. Projektet pågår 2019–2029 och residensperioderna är treåriga. Yrkesverksamma bildkonstnärer kan ansöka om residensvistelse för perioden augusti 2023 – juli 2026. Inflyttning sker fr.o.m. augusti 2023.

Stipendiet omfattar ett arbetsstipendium av Svenska kulturfonden för residensperioden samt boende och arbetsutrymme. Residensbostaden är belägen i Bostadsaktiebolaget Solsidan på Sandögatan 6 och inrymmer en bostad på två rum, samt vardagsrum och kök (ca 80m2). Se bilder på lägenheten nedan. Lägenheten passar för en konstnär eller en familj. Arbetsutrymmen finns i ett delat arbetsrum på Campus Academill (ca 20 m2) på gångavstånd från boendet.

Fokuset i residensvistelsen ligger på det egna konstnärliga arbetet. Konstnären stimuleras av samarbete med lärare, forskare och studeranden på Academill med stöd av stiftelsens konstpedagog och kan delta i undervisningen samt genom att genomföra konstnärliga projekt på campus. Stiftelsen stävar efter att förverkliga konstnärliga projekt i samarbete med residenskonstnären under residensvistelsen.

Eftersom universitetsmiljön strävar efter att skapa ny kunskap är det meriterande att residenskonstnären har ett intresse för forskning och/eller samarbete med forskare.

Residenskonstnären bidrar till utvecklingen särskilt av bildkonstens didaktik vid lärarutbildningen, men även genom samarbete med andra ämnen och utbildningslinjer.

Även andra samarbeten med olika aktörer eftersträvas.

Stiftelsen arbetar för att utgående från konstnärens processer och metoder finna sätt att stärka undervisningen i bildkonst i grundskolan och skapa modeller för konstpedagogiskt arbete. Vasa residenset har som målsättning att förse blivande svenskspråkiga klasslärare och småbarnspedagoger med insikter i samtidskonstens olika uttryck och ämnesöverskridande möjligheter. Därför önskar vi av sökande ett intresse för konstpedagogik och lärande, en öppenhet för samtal kring konsten samt av att verka i dialog med stiftelsens konstpedagog.

 

Till den fritt formulerade ansökan skall fogas CV, länk till konstnärens nätsidor, samt en kort arbetsplan för stipendietiden.

Ansökan, märkt med rubriken “Vasa Academill” skickas per e-post till: mikaela.lostedt@proartibus.fi senast den 30.1.2023. Ansökningar per post beaktas inte.

För mera information kontakta: vd Mikaela Lostedt 040 740 4901 eller mikaela.lostedt@proartibus.fi