Sök på hemsidan

Elverket ti kl. 11–17, on kl. 11–20, to–sö kl. 11–17 | Sinne ti–sö kl. 12–17

Sinna Virtanen första residenskonstnär på det nya residenset i Korpoström

Pro Artibus har glädjen att meddela att konstnär Sinna Virtanen blir vår första residenskonstnär på det nya residenset i Korpoström. Residenspiloten förverkligas i samarbete med Skärgårdscentrum Korpoström, Åbolands Skärgårdsstiftelse och Åbo Akademis marinbiologiska station.

Sinna Virtanen är scenkonstnär och dramaturg och arbetar multidisciplinärt. Virtanen är en del av konstnärskollektivet Honkasalo-Niemi-Virtanen som arbetar i gränszonerna mellan olika fält och i samarbete med forskare. I deras omfattande verkhelheter går forskningsdata, myter, berättelser, olika medier och materialiteter hand i hand. Kollektivets nyaste verk Lazarus är en del av Helsingforsbiennalen 2021.

“Långa, intensiva processer tillsammans med Akuliina Niemi och Felicia Honkasalo samt omfattande samarbeten med forskare har gett mig ett helt nytt sätt att se på världen och skapa konst. Detta samarbete har också gett mig redskap, som jag tror mig kunna ha nytta av i Korpo. Visserligen är denna process, och särskilt det som skapas, något helt annat den här gången. Nu är min dröm att kasta mig in i en ensam, lång men systematisk skrivprocess, som förhoppningsvis kommer att resultera i något som kan bli till ett material för scenkonsten. Det vill säga något som ändå till slut blir till något gemensamt. Att flytta till Korpo är på många sätt ett språng in i det okända, vilket känns kittlande, men också lite spännande”, konstnären berättar.

Sinna Virtanens sex månader långa period i residenset inleds i juni 2021.

“Korpo är på många sätt en speciell plats och det, att jag nu får möjlighet att tillbringa en sammanhängande period på sex månader där, känns underbart. Det känns fantastiskt att få se årstidsförändringarna och de plötsliga dagliga väderväxlingarna som är så typiska för Skärgårdshavet. Jag ser lika mycket fram emot milda sommarmorgnar som höststormar. Jag vill under min residensperiod öva mig i ett romantiskt sätt att se och utforska Skärgårdshavet och landskapet. Jag vill också utmana mig själv när det gäller samarbete, möten med forskare och att hitta nya perspektiv och sätt att arbeta på. Framför allt vill jag låta det omgivande landskapet komma nära, låta Skärgårdshavets magi påverka mig, förändra mig och utveckla mitt konstnärliga arbete på olika sätt.”