Sök på hemsidan

Sinne ti–sö kl. 12–17 | Elverket stängt 15.4–23.5. Nästa utställning öppnar 24.5

Hollywood wives

Fyra likadana, men olika stora, figurer sticker upp ur en blå vattenyta. De har vitprickiga röda badmössor på sig och blå simglasögon. Vilka är de och vad gör de där? Varifrån kommer den hysteriska känslan av att de här figurerna inte verkar ha så roligt där i poolen? Att de badar av tvång? Varför ser de alla likadana ut? Carina Granlund ger oss svaret i titeln ”Hollywood wives” och spelar på våra föreställningar och stereotyper. Liksom våra förutfattade meningar är dessa baderskor stöpta i en och samma form.

Granlund säger själv om verket: ”Utgångspunkten är en slags svart humor.

Konstverket handlar om kvinnlig skönhetsideal, önskan om att vara unik, men som sist och slutligen resulterar i ett falskt yttre, kroppar som är stöpta i samma form. Namnet ”Hollywood wives” kommer från min syn på ”Hollywood”, en manipulerande nöjesmaskin i många avseenden.

Konstverket hör inte till någon serie, men jag har tidigare arbetat och intresserat mig för skönhetsideal och den putsade ytan vi visar upp till omvärlden. Något jag fortfarande arbetar med nu som då!

Tekniken… akryl på duk. Jag var influerad av popkonsten både innehålls-och teknikmässigt mer än jag var medveten om på den där tiden, och detta konstverk är antagligen ett resultat av detta.”

BIO Carina Granlund (f. 1967 i Jakobstad) är utbildad vid Västra Nylands folkhögskola och Svenska konstskolan i Nykarleby (1992). Hon bor och arbetar i Petsmo utanför Vasa.