Sök på hemsidan

Sinne ti–sö kl. 12–17 | Elverket stängt 15.4–23.5. Nästa utställning öppnar 24.5

Rött på grönt

”Jag målar och reflekterar vad målningen är och betyder i sig och i förhållandet till betraktaren. Ljuset är hela tiden i fokus. Glaset i sig är osynligt, det är ljuset eller reflektionen som gör det synligt. Rött på grönt är en liten lek med komplementfärger; -är ljuset rött betonas det gröna i omgivningen och vice versa.”

(Susanne Gottberg, konstnär)

I sin målning fångar Gottberg det enskilda ögonblicket genom att med precision avbilda hur ljuset reflekteras i glaset. Även om det är glaset som är motivet så är det ljuset som färgar och ger liv i målningen. Gottberg fångar ögonblicket genom att fånga ljuset. Detta kontrasteras med det faktum att Gottberg använt sig av en tidskrävande metod som oljemålning för att avbilda ljuset. Gottberg får oss att uppskatta både stillheten och spänningen i det enskilda ögonblicket. ”Rött på grönt” har även ett motsatspar, ”Grönt på rött”, som återfinns i samma byggnad (G27).

Susanne Gottberg föddes 1964 i Ekenäs. 1989 utexaminerades hon från Bildkonstakademin, och har sedan dess varit verksam som bildkonstnär. Hon utsågs till Årets unga konstnär 1994.

(Ellenore Wentjärvi, konststruderande)