Sök på hemsidan

Elverket ti kl. 11–17, on kl. 11–20, to–sö kl. 11–17 | Sinne ti–sö kl. 12–17

Parabolarenan

Den 15.10.2008 invigdes konstverket Parabolarenan av Albert Braun på Academills innergård, Strandgatan 2, i Vasa.

Verket är ett av de procentprincipskonstverk som Stiftelsen Pro Artibus har förverkligat i offentlig miljö. Bland skisser inlämnade av tre inbjudna konstnärer valde en jury att låta förverkliga Parabolarenan.

”Ta emot, sända, sitta, rotera… Informationsförmedling har idag inte längre mycket gemensamt med kroppslig aktivitet. Parabolantenner sänder och tar emot information. Stolsitsar som man känner igen från stadion i världens alla hörn är komponerade till en arena. Likt agoran i gångna tider är dagens arenor ofta multifunktionella mötesplatser med eventkaraktär. Parabolarenan sammanför på ett tillspetsat vis elementen att sittande ta emot och associerar till nöjesfält med åkaktiviteter, där man blir utkastad i en omloppsbana. Man kan bli nyfiken på när den aktuella informationstransfern kör om sig själv och övergår till endast lekfulla funktioner.” (Albert Braun)

Albert Braun är född 1958 i Vilseck (Tyskland). Åren 1978-1985 studerade han vid Hochschule der Künste Berlin/West, och fr.o.m 1988 var han lektor vid Yrkeshögskolan Novia, institutionen för bildkonst, media och formgivning i Nykarleby, Finland. Han har sedan början av 1990-talet deltagit i ett flertal grupp- och separatutställningar både i Finland och internationellt. Parabolarenan var Brauns andra offentliga konstverk, 1998 utförde han verket Endless i Roparnäs, Vasa.