Sök på hemsidan

Elverket ti kl. 11–17, on kl. 11–20, to–sö kl. 11–17 | Sinne ti–sö kl. 12–17

Oasen

Ann Sundholm
Oasen
2006

Oasen avtäcktes den 29. 9 2006 på Jan-Magnus Jansson plats i Helsingfors.
Oasen består av tre sovande lejon under en orange sol/måne, omgivna av sorlande vatten. Lejonen är ca 4 meter långa och 80 cm höga, och gjutna i gul betong. De ligger på ett ovalt underlag av kullerstenar som har måtten 14 x 12 meter. Längs med kullerstenarnas yttre kant löper en fördjupning för det cirkulerande vattnet. Till vintern stängs vattnet av och Oasens karaktär förändras, ljudlösheten blir påtaglig och lejonen ligger under täcken av snö. Verket belyses av ett varmt orange sken som sprids från 4 meters höjd. Lampans stolpe är av ärgad koppar och bollen av orange akryl.
Det gigantiska projektet Oasen kom att ta mera än tre år i anspråk. Innan Sundholm kunde skrida till verket med själva modelleringen av lejonen måste ett omfattande planeringsskede genomgås. På grund av lejonens enorma tyngd, terrängens karaktär och det tillhörande vattenelementet krävdes precisa utredningar av de tekniska faktorer som hänförde sig till dels de förberedande åtgärderna på torget dels produktionen av själva konstverket och dess olika komponenter.
Idag ligger tre sovande lejonhannar på Jan-Magnus Janssons Plats. Oasen har väckt mycket förtjusning bland dem som rör sig på området. Barn rider på lejonen, folk picknickar vid dem, studerande fördriver sina pauser sittandes på dem och många förundras över deras naturtrogenhet och den speciella varma och nästintill surrealistiska stämning som råder på platsen.

”Jag tänker mej Oasen
som en avslutning på den långa bulevarden,
i en mera konceptuell mening, inte enbart i visuell.
Jag vill locka fram känslan av rofylldhet och framhäva torget som
en plats där man kan andas ut efter t.ex. en lång föreläsning, dag eller väg.
Lejonen, som ofta avbildas som heraldiska väktare ligger i en djup sömn.
De är betydligt större än naturlig storlek för att betona Det Stora Lugnet och Värmen.
Det sorlande vattnet som rinner i en cirkel runt lejonen är
ytterligare ett rogivande element. Då man kommer fram till Oasen,
stiger man på ett underlag som avviker från det övriga torget,
och uppmärksammas om en
annan atmosfär.”

Ann Sundholm, född 1961 i Hangö, började sina konststudier 1980 på Västra Nylands Folkhögskola i Karis. Därefter studerade hon åren 1981-85 på Åbo ritskola.