Sök på hemsidan

Elverket ti kl. 11–17, on kl. 11–20, to–sö kl. 11–17 | Sinne ti–sö kl. 12–17

Animating a doll

”I tonåren samlade jag på skräckfilmer som jag fick av mina äldre bröder eller köpte i videobutiker eller på loppmarknader. En av mina favoritfilmer var ’Re-Animator’, där huvudpersonen Herbert uppfinner ett serum som kan återuppväcka de döda. Att väcka döda ting till liv var ett vanligt fenomen i skräckfilmer där dockor och statyer fick mänskliga egenskaper. ”

Serien Re-Animator tillkom under Bambergs residensperiod i Rom. Verken anknyter till ungdomstidens stora intresse för skräckfilm. Nyfikenheten tänds då betraktaren i verket Animating a Doll inser att Bamberg har lyckats väcka den till synes livlösa dockan till liv genom att förse den med levande materia. Dessa verk kan också ses som en önskan att korrigera världen, att leta efter ett sätt att agera i en redan etablerad formel. Att hitta en punkt där en levande och föränderlig människa kan komplettera helheten i ett till synes förstenat stilleben.

Kenneth Bamberg (f. 1981 i Mariehamn) blev konstmagister från Aalto-universitetets högskola för konst, design och arkitektur år 2011. Som konstnär debuterade han år 2007. Bamberg arbetar mest med fotografi, men gör också videon. Verken behandlar ofta maskulinitet och dess definitioner. Han har bland annat avbildat bastubadare, turkiska oljebrottare och utombordsmotorer. För tillfället gör Bamberg konstnärlig forskning om män som utsatts för våld i relationen. Projektet finansieras av Kone-stiftelsen.